Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Budou chodníky uklízet i hasiči?

Archiv

Tak zvaný Kuberův chodníkový zákon dělá starosti zejména velkým městům, poněvadž se obávají, že nebudou udržování chodníků zvládat finančně ani personálně.
„Jak si se zimní údržbou místních komunikací poradí v Novém Boru?“ ptáme se místostarosty města Stanislava Valdmana.  „Rada města v pondělí přijala dvě nařízení. Jedno se týká vymezení místních komunikací a chodníků, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nebude od 1. listopadu do 31. března zajišťovat sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Druhým nařízením se vymezuje rozsah, způsob a lhůty odstraňování závad ve sjízdnosti a schůdnosti  místních komunikací a chodníků v zimním období,“ uvedl Stanislav Valdman. V přijatých nařízeních jsou vyjmenované všechny místní komunikace, na nichž se nebude zajišťovat sjízdnost a zároveň chodníky v konkrétních ulicích, na kterých nebude zajišťovaná schůdnost.
Úklid komunikací má v Novém Boru na starosti společnost AWE CZ odpadové hospodářství. „Na celoroční údržbu místních komunikací vydává město cca 12 milionů korun, z toho zhruba polovina připadá na zimní období. V uplynulém zimním období - od 1. listopadu do 31. března -  vyšla údržba místních komunikací na 5 milionů 970 tisíc korun,“ upřesňuje Martin Bezouška, referent z odboru správy majetku MěÚ v Novém Boru. Přijetím nařízení o vymezení místních komunikací a chodníků, na kterých se nebude v zimě odstraňovat sníh, by se podle jeho názoru neměla celková suma vynaložená na údržbu a úklid komunikací lišit od předchozí zimy. 
Je nasnadě, že ctění  chodníkového zákona by nemělo město finančně zatěžovat. Naopak pomůže majitelům domů, kteří až doposud mohli být persekvováni v případě, když se na chodníku přiléhajícímu k jejich domu někdo v zimě zranil. Dá se předpokládat, že slušní vlastníci domů nepřipustí, aby byly chodníky před jejich domy sněhem zavalené a v zimě s jejich údržbou pomohou. „Uvažujeme o tom, že by se v některých částech města, kde sníh nebude z komunikací odklízený, mohla schůdnost chodníků zlepšit také díky spolupráci města se sborem dobrovolných hasičů. Už jsme s nimi hovořili, jsou ochotní při údržbě pomoci. S úklidem sněhu budou s největší pravděpodobností pomáhat i občané zaměstnaní na veřejně prospěšných pracích,“ předpokládá místostarosta.