Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Česká Lípa chystá pro letošní rok opětovně velkolepé městské slavnosti

Archiv

„V letošním roce budou slavnosti spjaty s výročím 730 let od první zmínky o vodním hradu Lipý a uskuteční se v termínu 22. až 24. června,“ uvádí starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


A jaký je ideový záměr letošních oslav?


„Pro letošní rok jsme se opětovně chtěli co nejvíce ztotožnit s občany našeho města, chceme podpořit lokální tradice a veřejně prezentovat českolipské zájmové a umělecké sdružení. V letošním roce jsme navíc nabídli bezplatný pronájem stánkového místa pro českolipské podnikatele,“ říká starostka města Česká Lípa Moudrá.


„Slavnosti jsou však v každém případě také příležitostí pro občany, jak strávit zajímavý předprázdninový víkend.“


Místem konání letošních slavností bude náměstí T. G. Masaryka, dále blízké Škroupovo náměstí, historický areál vodního hradu Lipý, Městský stadion u Ploučnice a také prostranství před OD Andy. Dramaturgický plán oslav pak zahrnuje složky historickou, hudební, divadelní a v neposlední řadě také například sportovní.


V rámci historických souvislostí dojde k otevření první stálé expozice na hradě Lipý – Pracovny ředitele cukrovaru a rovněž zde budou pokřtěny propagační tiskoviny vztahující se k vodnímu hradu. Zcela mimořádně budou dále zpřístupněny arkády Červeného zámečku ve správě místního Vlastivědného muzea a galerie. V rámci oslav projde jako každoročně městem historický průvod a chybět nebudou ani pouliční vystoupení kejklířů.


Hudební část městských slavností bude v prvé řadě zahrnovat páteční koncerty tří kubánských kapel a Big Bandu Felixe Slováčka se zpěváky Jitkou Zelenkovou, Monikou Absolonovou, Leonou Machálkovou a Vladimírem Hronem na hlavním českolipském náměstí T. G.Masaryka.


Sobotní den pak zpříjemní vystoupení žáků českolipských školských zařízení a kapely Cínovci v rámci celoměstské školní akademie na témže místě nebo vystoupení swingového a jazzového orchestru Big Bandu CL u OD Andy. Vodní hrad Lipý dále rozezvučí interpreti středověké hudby Řemdih. Divadelní část slavností zahrne vystoupení Divadelního klubu mladých při OA Česká Lípa na náměstí T.G.Masaryka, vystoupení divadelní agentury Agnez na Škroupově náměstí a dále vystoupení divadel Kvelb, Continuo, Theatrum Mundi, Knecht na Vodním hradu Lipý.


Sportovní program proběhne formou olympiády žáků základních škol na Městském stadionu u Ploučnice. O doprovodný program se dále postarají atrakce, soutěže a program pro děti na Škroupově náměstí, tzv. „Pohádkový svět s Libertinem“.


Dojde také k předání nové investiční akce veřejnosti, dětského hřiště na sídlišti Sever.


V prostorách hradu Lipý proběhne během sobotního odpoledne zdravice partnerských měst a významných hostů, v nově zpřístupněné Východní bráně poté budou tradičně předány ceny starostky tzv. Poděkování starostky občanům města. Ceny budou již pošesté udělovány za přínosné aktivity v následujících kategoriích – kultura, práce s mládeží, sport a podnikatelská oblast a za mimořádný projev lidskosti či hrdinský čin. Ocenění se nevyhne ani českolipským žákům.


V pátek 22. června dojde k setkání starostky města s nejlepšími žáky místních základních škol, kteří budou oceněni za nejlepší pověst o městě. Sobotní večer završí velký slavnostní ohňostroj na hradě Lipý.


„Každým rokem mě těší více a více, že si naše slavnosti nacházejí své pevné místo mezi místními obyvateli, ale také lidmi z okolních měst obcí,“ uvádí na závěr starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


„Naším hlavním cílem je nejen připravit pro všechny příjemný a zábavný víkend, ale právě také zavedení stálé tradice těchto oslav v našem městě.“