Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Česká Lípa převzala ocenění v soutěži regenerace

Archiv

Samotné ocenění v krajském kole poté bylo uděleno včera, 18. dubna 2007, ve Španělském sále Pražského hradu, a to při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel.


„Česká Lípa prošla výběrem patnácti měst z celé republiky, ze kterých potom odborná komise vybírá hlavní cenu Programu regenerace,“ vysvětluje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. „Českolipské historické jádro, vyhlášené v roce 1992 za městskou památkovou zónu, po několika letech rekonstrukcí a složité obnovy získalo působivý a harmonický vzhled, který kladně hodnotí jak samotní obyvatelé města, tak turisté a návštěvníci. To pro mě osobně bylo důležitým argumentem, proč se město do této soutěže v loňském roce přihlásilo,“ říká dále starostka Hana Moudrá.


V soutěži o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ za rok 2006 posuzuje hodnotící komise u přihlášených měst vždy nejenom aktuální stav objektů chráněných území, ale i veřejných prostranství či parků, stranou pozornosti nezůstává ani stav městského mobiliáře, povrchy komunikací a technická infrastruktura vůbec.


„Členové komise, kterými jsou zástupci signatářů této ceny ze sdružení historických sídel, Ministerstva kultury ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR, si v České Lípě prohlédli zrekonstruovanou Panskou uličku, nově zpřístupněné prostory vodního hradu Lipý, opravenou historickou budovu a interiéry hotelu Moris na náměstí T.G.Masaryka a samozřejmě celkový stav městské památkové zóny,“ vypočítává vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu městského úřadu Mgr. Bronislava Tvrzníková.


Komise ve svých závěrech zohledňuje také akce směřující k zlepšení stavu životního městského prostředí, úroveň občanské vybavenosti MPZ, či společenského života ve městě se zaměřením na veřejné aktivity podporující regeneraci památek a udržení místních tradic.V neposlední řadě je pak hodnocen i zájem podnikatelské sféry o záchranu a využití místních významných památkových objektů.


„Ocenění si velice vážím, soutěž jsme pojali jako výzvu k porovnání se s ostatními městy, která svěřený historický potenciál v podobě dědictví městských památkových zón a rezervací využívají,“ dodává na závěr starostka Hana Moudrá. Česká Lípa navíc tímto oceněním získá finanční prostředky, které opět budou využity v rámci regenerace městské památkové zóny. Předpokládá se, že mezi finalisty krajských kol soutěže bude rozdělena částka cca 5 mil. Kč.


 Informace http://www.shscms.cz/.