Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

45/2017

Českolipsko z dronu. Další projekty pro Ralsko. Největší sbírka drahokamů. Půta poslancem nebude.

Pondělí

Při projíždění videí na youtube jsem objevil uživatele, který na Českolipsku pořizuje záběry z dronu. Nabízím pár filmů, další si jistě dohledáte sami:

Špičák

Česká Lípa

Máchovo jezero

Nový Bor

Peklo

Úterý

Hejtman Martin Půta definitivně potvrdil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu. Jeho místo by měl zaujmout Petr Pávek. Už je to třináct let, co jsem s tímto rebelským starostou Jindřichovic pod Smrkem dělal rozhovor. Proslavil se větrnými elektrárnami i zákazem vstupu státních úředníků na území obce. Jeho tehdejší názory i stručný životopis naleznete v archívu i-novin (zde).

Středa

V poště jsem si nechal několik zpráv, o kterých bych se chtěl aspoň nepatrně zmínit.

Mně a spoustě dalších lidí oznámil konec podnikání Jaroslav Pokorný, majitel firmy TOP stavebniny. Z osobních, zdravotních i politických důvodů. Stávajícím zákazníkům slíbil, že své závazky dodrží spolehlivě. Nevím, jak ostatní Českolipané, zákazníci, přátelé, ale já jsem s panem Pokorným měl jen dobré zkušenosti. Mimo jiné jsme spolu dělali jeden díl seriálu Českolipský underground. Tento text v i-novinách nikdy nevyšel, ale nalezli byste ho v Magazínu Lípa.

Začínal takto:

„Občané ze Žandova, rozejděte se v pokoji! A vy ostatní, jménem zákona, rozejděte se!“

„Tahle věta tam musí být. To byste mi fakt udělal radost,“ přesvědčoval mě Jaroslav Pokorný, když jsme se po více než roční e-mailové komunikaci konečně sešli v Mekce českolipského bigbítu – na Střelnici. Abych na to nezapomněl, plním mu přání hned na začátku textu.

Zmíněnou větu jste mohli zaslechnout v říjnu roku 1983, kdy do Žandova zavítala skupina Union, v níž bubnoval i bývalý student českolipské průmyslovky a rodák z Mimoně Jaroslav Stuchlý (později působil i v mnohem známější punk-rockové formaci Plexis).

Jaroslav Pokorný se mi ozval sám a hned na začátku našeho občasného dopisování mě upozornil, že když jsem psal o barácích, v nichž se v osmdesátých letech scházely máničky, zapomněl jsem na Kerhartice. Dnes už vím proč.

U jednotlivých baráků, které jsou zmíněny v knize Františka Čuňase Stárka a Jiřího Kostúra, jsem si ověřoval v mapách polohu. V případě Kerhartic mě všechny odkazy odkláněly do okresu Ústí nad Orlicí. Coby náplava jsem netušil, že Kerhartice jsou malá obec mezi Novým Oldřichovem a Českou Kamenicí.

Tato má neznalost Jaroslava Pokorného zdravě vyprovokovala a jednoho dne mi ve škole nechal v igelitové tašce část své knihovny. V každé knize bylo několik žlutých lepíků, které mi označovaly důležité pasáže. Jako první jsem otevřel knihu s názvem Kdysi Mistrovice, dnes Nový Oldřichov.

Čtvrtek

V okolí Ralska se měli množit nosorožci, mělo tam vzniknout mezinárodní letiště i megazábavní park. S dalšími vizemi přichází Technická univerzita v Liberci, jejíž zástupce podepsal dohodu o spolupráci s představiteli Libereckého kraje. Z k tomu vydané tisové zprávy se například dozvíme následující informace:

Katedra urbanismu Fakulty umění a architektury TUL dlouhodobě vyvíjí aktivity směřující k nalezení smysluplného konceptu rozvoje bývalého vojenského prostoru, dnes města Ralska. „Minulý týden například probíhal na naší fakultě mezinárodní workshop, za účasti HKU Utrecht
a Meijo University Nagoya, kterého se účastnilo třicet zahraničních studentů, jehož tématem bylo právě Ralsko a jeho vizuální identita,“
uvádí příklady spolupráce Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D., vedoucí katedry urbanismu Fakulty umění a architektury TUL.

Pátek

Deník připravuji k vydání už v pátek, protože víkend mám nabitý.

Muzeum Českého ráje v Turnově zakoupilo od soukromého sběratele unikátní sbírku 226 drahokamů nalezených na českém území. Některé z nich váží i přes půl kila. Podobnou kolekcí se nemůže chlubit ani Národní muzeum v Praze. Kameny zakoupené z krajských prostředků budou vystaveny jen do 3. 12., poté se na několik let uschovají do trezoru. Více informací naleznete zde.

Z manželky také vypadlo, že nikdy nebyla na Kozákově, zatímco já tam už vystoupal několikrát, naposledy při svém putování po Zlaté stezce Českého ráje. Zbytek víkendu z velké části protancuji. Více informací příště.

Úvodní fotografie je z pondělního pubquizu, který byl v duchu Helloweenu. Autorem je Petr Kubíček.