Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

46/2017

Na dobré jídlo do Maloskalského pivovaru. Vývoj kauz „brouzdaliště“ a MHD. Komunista, kam se podíváš. Oslavy 17. listopadu na gymnáziu.

Pondělí

Minulý týden jsem avizoval, že se chystám do muzea v Turnově na ojedinělou výstavu českých drahokamů. Jde o několik desítek vybroušených záhněd, citrínů a křišťálů, z nichž největší záhněda váží přes půl kilogramu. Umístěny jsou v podzemní Klenotnici. Jde hlavně o zážitek, o obdiv k umění broušení, o obdiv k přírodě.

Samozřejmě jsme si prohlédli zbytek muzea. Bohužel, největší tahák v podobě obrovského obrazu Pobití Sasíků pod Hrubou skálou je na dva roky nedostupný.

Na oběd jsme si zajeli na Malou Skálu, do maloskalského pivovaru. Mohu doporučit jak jídlo (vyzkoušeli jsme hovězí veverku s restovanými haluškami a houbové rizoto), tak pivo (zejména grapefruitové mě oslovilo, zejména hořkostí).

Úterý

Minulý týden jsem nestihl reagovat na vizualizaci nového venkovního bazénu v České Lípě. Shodou okolností chtěl jeden z bývalých žáků poradit téma na seminárku, která má být o veřejném projektu. Poradil jsem mu koupaliště a i jeho zaujalo, že nejprve byl zastupitelstvem schválen záměr, ve kterém se počítalo s cenou přes padesát miliónů, aby se nakonec vypsala soutěž o projekt, u něhož se hovoří o milionech devadesáti.

Trochu mi to přijde, že se město za každou cenu snaží dokončit nějakou investici, aby se členové koalice před volbami měli čím chlubit. Znovu se objevily argumenty v podobě ankety apod.

Pokud mám mluvit za sebe, tak já to koupaliště nechci. Tam určitě ne.

Foto: Stránky města Česká Lípa

Středa

Opozice s koalicí na sebe dále střílejí ostrými i v případě plánovaného společného podniku, který by měl v České Lípě zajišťovat MHD.

Web Finance.cz zveřejnil text s názvem České Lípě hrozí při zadání zakázky na MHD pokuta až 20 mil.Kč (zde), na který vedení města reagovalo zveřejněním svého stanoviska – zde.

Čtvrtek

Ve středu se na gymnáziu již po třiadvacáté uskutečnilo Studentské odpoledne, kterým si studenti i učitelé připomínají události spojené se 17. listopadem.  Všichni mají na výběr: po skončení čtvrté vyučovací hodiny si udělat volno nebo se zapojit do aktivit pořádaných v různých prostorách školy.

Celý den fungoval obchůdek U Mary, v němž si bylo možné koupit občerstvení i drobné předměty vyrobené žákyněmi i učitelkami školy. Výtěžek poputuje na dobročinné účely. Stejně jako prostředky vybrané při dražbě. V ní se letos dražilo 24 položek, mimo jiné kurz hry na kytaru, autorské knihy učitelů nebo štrůdl upečený paní ředitelkou. Mimochodem nejvíce vynesla plína plná slaných překvapení zastupitele Zdeňka Ježáka.

V tělocvičně probíhal badmintonový turnaj a zápas učitelů proti studentům ve volejbale. V hudebně recitační a dramatický kroužek představil pásmo nazvané Verlain: Hudba slov, ve vestibulu hrála kapela Bewild nebo zpívaly Katka Pospíšilová s Kájou Lackovou. V učebně výtvarné výchovy se maloval podzim, v laboratoři fyziky se luštily logické hádanky. Jinde se uskutečnily turnaje v piškvorkách nebo karetních a počítačových hrách.

Laboratoř biologie vábila na přírodovědnou soutěž nazvanou Místo činu. Své příznivce si našel i táborák ve druhé A, čtenářský kroužek v knihovně nebo projekt s názvem "Navrhni projekt".

Pátek

Je 17. listopad. Pro mě nejsrdečnější Státní svátek, ale nesleduji ani zprávy. Nechce se mi číst, jak bude komunista místopředsedou sněmovny, jak bývalý komunista bude premiérem a další bývalý komunista sedí na Hradě. Donesl jsem si domů patery písemky a nějak se s nimi dopracuji k večeru. A pak si půjdu brzy lehnout.

Sobota

V podvečer jsem se ocitl v restauraci ležící daleko od silnic. Kamna, dvě kytary, ukulele. Hodně se zpíval Wabi Daněk, který tento týden zemřel. Komická situace nastala, když na řadu přišla píseň zpívaná slovensky. Hospodský, který už několik hodin přesluhoval, vyhrožoval zavřením, jestli bude ještě někdo zpívat Babišovým rodným jazykem.  

 

Neděle

To je super, že dokské nádraží dostalo cenu ... když přes něj zase nejezdí vlaky. Usadil jsem se v Sharku našeho národního dopravce. Pohodlíčko, teplo … a o dvě stanice později mě průvodčí vyhnal do vystydlé staré karosy smrdící naftou.

Večer dorazí italský kolega, který bude týden v Lípě v rámci programu Erasmus+, bude vzrůšo. Jsem zvědav, jak bude Lípu vnímat, co vše stihne, jak se dorozumíme apod.