Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

49/2017

Referenda budou možná nakonec dvě. Dvojnásobná vražda a další krimi zprávy z České Lípy. Jak se pečuje o turisty, mě opět poučili v Příbrami. Zeman neabdikoval.

V pátek se uskuteční o dva dny posunuté zasedání zastupitelů České Lípy. Co bude (mimo jiné) na programu?

Hlasovat se bude zejména o rozpočtu města.

Po schvalování dotačních programů, posuzování žádostí o poskytnutí darů a záměrů prodeje pozemků dojde také na dva návrhy na vyhlášení referenda.

První referendum by se týkalo venkovního bazénu v lokalitě Barvířská. Návrh předložili opoziční zastupitelé Vlček, Ježák a Procházková. S druhým referendem přispěchali komunisté Chot, Nedvědová a Panc. Otázka referenda by měla znít: "Souhlasíte s tím, aby město Česká Lípa zprovoznilo přírodní koupaliště ve zmenšeném rozsahu vodní plochy v areálu Dubice u stávající pláže, tj. na parcele číslo 267/5 v katastrálním území Dubice, případně i dalších potřebných?"

A co se rovnou zeptat i na další místa?

Vzhledem k tomu, že se vše šije horkou jehlou, není vůbec jisté, jestli by se referendum stihlo uspořádat v termínu prezidentských voleb. Zasedání zastupitelů bylo posunuto z osobních důvodů Romany Žatecké. Kdo bude jak hlasovat? A dostanou se vůbec body jednání s referendy na pořad, když jsou až na konci poměrně náročného programu? A od osmi mají zastupitelé vánoční večírek.  

Tento týden v České Lípě byl ve znamení vražd dvou bezdomovců. Vrahem pravděpodobně byl mladý muž, který od svých čtrnácti let žil rovněž na ulici. V tomto případě musel stát selhat více než v řadě jiných.

Pověsti České Lípy neprospěli ani policisté v kuklách a s automatickými zbraněmi, kteří zde operovali v úterý. Hledali týpka, který na vymahatele dvoutisícového dluhu vytáhl kuličkovou pistoli.

Nic z toho ale nebylo důvodem, proč jsem se v pátek sebral a odjel do Příbrami. Aspoň jeden den, v sobotu, jsem pokračoval v putování po české odnoži Svatojakubské cesty. Ráno jsem s přáteli vylezl na Svatou horu po Svatohorských schodech a pak pokračoval až do Rožmitálu pod Třemšínem.

Zjistil jsem například, že existují malebná města, o kterých jsem do podniknutí pouti neměl ani ponětí. Třeba právě Rožmitál nebo sousední Březnice, obě mají hodně přes tři tisíce obyvatel. V Rožmitále nás zaujal totálně zdevastovaný zámek, který se nepovedlo úspěšně privatizovat. Ale jinak je to zajímavý vánoční cíl, protože zde působil Jakub Jan Ryba, autor České mše vánoční.

Na trase byl Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Kupodivu je otevřený i v zimě – ale jen od úterý do pátku, od deseti do patnácti hodin. Hmm, to určitě chodí nejvíce turistů.  

V Příbrami jsem opět využil ubytování ve sportovním komplexu. Za noc v šestilůžkovém pokoji se dvěma sprchami, třemi umyvadly, záchodem, balkonem, lůžkovinami i ručníky jsme platili 250 korun. Pokoj byl čistý, nábytek i zařízení poměrně nové. Tomu říkám vstřícnost vůči sportovcům, turistům i poutníkům. Rádi jsme na závěr vyplnili dotazník spokojenosti.

Cestou zpět do Lípy jsme se zastavili ve Skryjích. Obci, kde vše včetně hospody, penzionu a samoobsluhy je pojmenováno po trilobitovi. Zkameněliny těchto členovců jsme zkoušeli hledat na lokalitě, odkud jsem si před asi 26 lety přivezl pár kousků. Marně. Ale mě potěšilo, že jsem našel aspoň tu lokalitu. Poprvé jsem však byl u Skryjských jezírek. Nádherný klid, skvělé kulisy. Až pojedete od Plzně či Berouna, neberte to přes Prahu a zastavte se u Berounky.

Malou zastávku jsme udělali také v Lánech. Zámecký park byl po silných větrech pana prezidenta zavřený. Tak nějak nám to místní vysvětlovali. V zatáčce u vchodu do zámku stálo několik přenosových vozů. Chvíli jsme si mysleli, že se chystá nějaká abdikace, ale Miloš Zeman prý jen přijímal budoucí ministry. Aspoň jsme zapálili svíčku u hrobu T. G. M.

A přijel jsem včas, takže jsem deník stihl už dnes, přestože jsem minule avizoval, že ho napíšu až v pondělí.