Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

5/2018 – 4. část

Odbyla čtrnáctá hodina a já číhám na první okrsek. Tipuji, že v něm vyhraje Miloš Zeman. Přemýšlím, co napíšu, když nevyjde mé přání. Ale už jsem zvyklý, už ani nepamatuji, kdy dopadly volby podle mých představ.

Vypadá to, že napjaté jsou i moje děti. Generace, která nezažila rok 1945 jako moji prarodiče, rok 1968 jako moji rodiče, ani rok 1989 jako já. Ale teď je demokracie, nevěřím ve falšování výsledků a na jiné konspirační teorie. Jestli se s něčím manipuluje, pak je to veřejné mínění. A já jsem takový minimanipulátor s dosahem pár stovek, v lepším případě pár tisícovek lidí.

První okrsek – Zeman 70,37 procent. Tak to je mazec. Ale jde to rychle, už nedohledám, kde to bylo, protože hned jsou spočítané další dva. A další a další.

Prvních tisíc spočítaných voličů rozdělilo své hlasy v poměru 56 : 44 ve prospěch Zemana. Na Českolipsku zatím nic. Účast se drží kolem šedesáti procent.

První okrsky jsou spočítány na Liberecku. I tady zatím vede Zeman v poměru 56,5 ku 43,5.

Koukám na mapu ČR - jsou ale okresy, v nichž vede Jiří Drahoš. Náchod, Svitavy, Příbram, Písek, Strakonice. Nejděsivěji vypadá Nymburk - v tomto okrese má Zeman přes šedesát procent, zatím. V Klatovech skoro sedmdesát.

A už je spočítán první okrsek na Českolipsku - 66 procent pro Zemana. 

Východ našeho kraje ale zatím pro Drahoše, myslím Semily a Jablonec. Lípa s Libercem na opačném pólu. V samotné Lípě ale není spočítán ani jeden okrsek.