Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

6/2021

V týdnu mě zaujalo, že Dubá byla v rámci kraje vyhlášena Historickým městem roku 2020. Konkurovat jí bude například Cheb, který se proslavil díky našemu premiérovi.

Cheb jsem navštívil s dětmi během podzimní zeměpisné exkurze a musím potvrdit, že se od gymnaziální Expedice z roku 2011 jeho centrum značně pozměnilo k lepšímu. Ve finále celorepublikovém jsou třeba Olomouc, Havlíčkův Brod nebo Prachatice. Dubá to bude mít opravdu těžké. V rámci našeho kraje byl druhý Nový Bor.

Můj favorit Cheb

Končí také termíny pro vyhodnocování soutěže Památka roku 2020. I zde má Dubá svého koně - sušárnu chmele zvítězila ve 2. kategorii (velká památka). V našem kraji nebyla nominována žádná památka v první kategorii. Například v sousedním Ústeckém kraji se v 1. kategorii na prvním místě umístil Městský dům U Pěti panen z Litoměřic a ve druhé Mederův dům v Žatci. Zaujala mě nominace radnice se šatlavou v Bělé pod Bezdězem, která prohrála s Vlašským dvorem a přilehlým parkem v Kutné Hoře (Středočeský kraj).

Já jsem si v týdnu dovolil vypnout na tři dny počítač a vyrazil na další etapy Svatojakubské cesty. Na trase mezi Přeloučí a Jaroměří jsem ušel takřka osmdesát kilometrů. Tradičně nabízím aspoň pár fotografií.

Nejprve překvapení v podobě slepýše, který vylezl na sníh v nejstudenější den.

Nejhezčím úsekem mezi Přeloučí a Pardubicemi byly meandry potoka Struhy.

Další dva dny byly hodně podél Labe. Kousek za Pardubicemi na mě na chvíli vykoukla Kuňka neboli Kunětická hora.

V Hradci Králové u památníku Obětem komunismu měl někdo prozatím nesplnitelný sen.

Jeden z mnoha krásných mostů přes Labe kousek za Hradcem.

Cestování s Arrivou je ještě větším dobrodružství než cestování s ČD. Takovýto lístek mi například vyjel z automatu. Po zaplacení.

Po návratu jsem stihl dokončit článek o potomcích Boženy Němcové. Díky reakcím čtenářů vím o dalších příbuzných českých klasiků přímo v České Lípě. Uvidíme, jestli z toho nakonec něco bude. Lípa je zkrátka středobod světa, to je jasné. smiley

Jsem si vědom toho, že podcast o plazmatu není pro každého, ale baví mě dělat rozhovory co nejpestřeji. Aspoň do té doby, než se rozjede kultura.