Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Dokončení I. etapy výstavby bytových jednotek Lada

Archiv

Stavba 11 domů se 149 bytovými jednotkami byla rozdělena do dvou etap. První etapa zahrnující výstavbu prvních šesti domů s 69 byty byla započata v polovině roku 2005. Rozdělení bytových jednotek pro tuto etapu proběhlo, 3 domy jsou realizovány formou družstevního bydlení, 3 domy formou nájemního.


Stavbu na základě výběrového řízení realizovala firma Metrostav, a.s. Dokončení druhé etapy sdružením firem Metrostav, a.s., a Syner, s.r.o. Liberec, zahrnující výstavbu zbylých pěti domů s 80 byty se předpokládá na konec letošního roku. Pro nové obyvatele tedy budou připraveny o rok později, na počátku roku 2008.


„Také o nové byty v lokalitě Lada, II. etapa, v současné době město Česká Lípa zaznamenává velký zájem. Již dnes evidujeme více než 100 žádostí o toto bydlení, poptávka převyšuje nabídku,“ říká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


„V domech, které jsou maximálně čtyřpodlažní, jsou vybudovány různě velké byty od garsonek až po čtyřpokojové byty pro vícečlenné rodiny. Pět bytových jednotek je také určeno a stavebně přizpůsobeno pro tělesně postižené osoby,“ říká dále místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal.


Obsazování družstevních bytů je záležitostí marketingu bytového družstva Lada, kancelář družstva se nachází v areálu bývalé pianky v Hrnčířské ulici č.p. 761 v České Lípě. Hodiny pro veřejnost jsou zde stanoveny na každé pondělí a středu od 8.00 do 17.00 hod. nebo lze rovněž telefonicky kontaktovat na tel.č. 777 993 620 (Ing. Jiří Hau-předseda BD) nebo 487 877 736 nebo na e-mailové adrese drazby-cl@seznam.cz.


„V případě, že občané mají zájem pouze o nájemní formu bydlení, lze se i nadále obracet přímo na bytový úsek Odboru rozvoje, majetku a investic MěÚ Česká Lípa,“ připomíná vedoucí investičního oddělní Jolana Nebřenská. Kontaktní osobou je zde paní Kundrátová, tel.č. 487 881 244.


Náklady na celou stavbu jsou vyčísleny na 270 milionů, přičemž Státní fond rozvoje bydlení na tuto akci poskytl státní dotaci ve výši cca 58 milionů. Dofinancování stavby pak bude zajištěno prostřednictvím úvěru od banky Kommunalkredit Finance, a.s., který získalo bytové družstvo Lada.


Právě toto družstvo, jehož členem je i město Česká Lípa, je partnerem města při realizaci stavby.


„Prvotní záměr města v lokalitě realizovat bytové jednotky pouze formou družstevního bydlení se vzhledem k původní poptávce rozšířil také na záměr realizace kromě družstevních bytů také o byty nájemní. O této skutečnosti rozhodli zastupitelé města Česká Lípa v loňském roce,“ říká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Kompletní dokončení bytové výstavby na sídlišti Lada je stanoveno na konec roku 2007.


„Do této doby bude jasně rozčleněno, kolik bytových jednotek bude v majetku družstevníků a kolik bytů bude realizováno formou nájemního bydlení. Dle tohoto údaje poté bude zřejmé, jakým konkrétním úvěrovým podílem se na financování stavby začne podílet Bytové družstvo Lada a město Česká Lípa. Předpokládá se, že splácení úvěru nastane na počátku roku 2008,“ dokončuje starostka Hana Moudrá.