Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Dospělí dětem

Archiv

„Letošní festival přetéká představeními. Jsem nesmírně rád, že přes všechny problémy se nám podařilo potvrdit účast sedmi divadelních souborů, které do novoborského divadla přijedou předvést své projekty,“ pochvaluje si ředitel Stálé divadelní scény Nový Bor Jarek Hylebrant, ale dodává, že je trochu rozmrzelý z malé účasti amatérských souborů z Libereckého kraje. „Většinou se jedná o účinkující ze sousedních krajů. Snad je to tím, že zdejší soubory spíše tíhnou k činohře pro dospělé. To samozřejmě není chybou, ale je tady jistá absence divadýlka, které by hrálo pro děti a zároveň jeho účinkující byli starší patnácti let.“
Patnáctiletá věková podmínka je hlavním pravidlem přehlídky, alespoň ve věkovém průměru. Na přehlídce se objeví i DS Rubínek, pouze však nesoutěžně, jelikož většina účinkujících chodí do nižších ročníků základní školy. Do klání o postup na národní přehlídku činohry pro děti tu vstoupí pětice divadelních společností.
Začíná se již v pátek 23. dubna v 16 hodin pohádkou PAVOUČEK PROVAZNÍČEK, která pochází z dílny zmiňovaného DS Rubínek. „Rubínkovci jsou našimi nejmladšími hosty na zahájení třídenního pohádkového maratónu a věřím, že to bude příjemné zpestření s nádechem děti dětem,“ říká Jarek Hylebrant.
Druhou páteční pohádkou bude příběh O KOUZELNÉM JABLÍČKU s klasickými postavami Honzou, čarodějem a krásnou princeznou, které narostou rohy... Sobotní den začne jedinečným HERECKÝM SEMINÁŘEM DENISY NOVÉ, herečky divadla ABC a Dejvického divadla. Seminář bude rozdělen pohádkou LÍNÁ STRAŠIDLA v deset hodin a pokračovat bude další dvouhodinovou částí od 13 hodin. Pohádkový příběh malé čarodějnice, která hledá své místo na zemi, s názvem HAVRANE Z KAMENE, rozehraje Mladá scéna z Ústí nad Labem od půl čtvrté. ZLATOVLÁSKA – klasická pohádka s oslňující výpravou a kostýmy bude nesoutěžně zařazena na nedělní desátou hodinu.
„Snad největší radost mám z pohádky POPLETENÁ PRINCEZNA, která pochází z Nového Boru. Hlavními aktéry jsou novoborští ochotníci, kteří se dali dohromady teprve nedávno a v krkolomném termínu nastudovali pohádku. Pokud se jim jejich první premiéra podaří, začínáme tak novou tradici. Držím jim palce,“ doplňuje ředitel.
Posledním představením festivalu Dospělí dětem bude klasické drama Williama Shakespeara ROMEO A JULIE. V tomto případě se jedná o vyvážení dramaturgie přehlídky, aby oslovila i starší     děti a mladší si alespoň všimly klasiky. Pak už následuje SLAVNOSTNÍ VEČER předávání cen za účasti osobností Nového Boru. Účast přislíbil starosta města Ivan Lacko, vedoucí odboru kultury Jana Lovecká či překladatel Harryho Pottera Vladimír Medek. V rámci celého víkendu se bude soutěžit o nejrůznější ceny a každý den bude vylosována kniha Harry Potter s podpisem jeho překladatele.