Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Dotace odstartuje cyklostezku Varhany

Archiv

Starostka města Česká Lípa Hana Moudrá jako předsedkyně Dobrovolného svazku obcí Cyklostezka Varhany  2. srpna 2007 na Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) zúčastnila osobního jednání, které se týkalo financování akce výstavby cyklostezky Varhany, I. etapy. Na základě intenzivního jednání podpořil výbor SFDI v rámci předložené žádosti z března letošního roku výstavbu této cyklostezky, podpora zahrne finanční náročnost 60% z předpokládaných nákladů na I. etapu. Získané finanční prostředky tak pomohou zahájit realizaci připravované cyklostezky Varhany, do konce letošního roku bude vytvořena první etapa cyklostezky. První cyklisté by si novou trasu měli vyzkoušet již v jarních měsících následujícího roku.


„Realizaci výstavby Cyklostezky Varhany připravuje dobrovolný svazek obcí, který byl založen v roce 2001. Svazek obcí pak tvoří zástupci města Česká Lípa, Kamenický Šenov a zástupci obcí Horní Libchava, Volfartice a Nový Oldřichov,“ připomíná starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Projekt realizace cyklostezky předpokládá výstavbu cyklistické stezky z České Lípy do Kamenického Šenova a povede po tělese zrušené železniční trati.


„Celková délka navrhované cyklostezky je cca 17 km a byla rozdělena na tři samostatné etapy. První část povede z České Lípy přes Manušice do Horní Libchavy, ukončení trasy je v místě křížení s komunikaci spojující Horní Libchavu a Slunečnou. Druhá část cyklostezky povede dále do Volfartic a poslední část bude zahrnovat trasu z Volfartic do Kamenického Šenova,“ vysvětluje dále Ing. Jiří Samšiňák, projektový manažer města Česká Lípa. Na základě svazkem obcí realizovaného výběrového řízení, které proběhlo na přelomu května a června letošního roku, bude I. etapu výstavby cyklostezky provádět firma STRABAG, a.s. Náklady na tuto etapu jsou vyčísleny na cca 17 mil. Kč.


V současné době probíhají dokončovací jednání vedoucí k uzavření předmětné smlouvy na stavbu. Se zahájením samotné realizace výstavby cyklostezky, I. etapy, se pak dá počítat do jednoho měsíce. Jednotlivé etapy cyklostezky budou po samostatném uvedení do provozu napojeny na stávající síť místních komunikací, jednotlivé etapy tak budou využitelné v okamžiku jejich dokončení.


„Co se týče financování této akce, část financí je shromážděno jako členské příspěvky jednotlivých měst a obcí svazku, 3 mil. Kč má svazek obcí k dispozici z rozpočtu města Česká Lípa z loňského roku. V rámci schváleného rozpočtu města Česká Lípa pro letošní rok byl svazku obcí vyčleněn další příspěvek, a to rovněž ve výši dalších 3 mil. Kč,“ upřesňuje dále starostka Hana Moudrá. „V současné době stále probíhají intenzivní jednání o možnosti získání dalších dotací pro nadcházející etapy ze státních, případně evropských zdrojů,“ doplňuje starostka Hana Moudrá. Na druhou etapu již svazek eviduje příslib státní dotace na 7 mil. Kč. Celkové náklady na kompletní realizaci cyklostezky se odhadují na výši cca 70 mil. Kč. „Jsme opravdu rádi, že se Dobrovolnému svazku obcí Cyklostezka Varhany po dlouhých a náročných jednáních podařilo v letošním roce uspět s žádostí o podporu výstavby této cyklostezky, kterou považujeme nejen my, ale dle ohlasů také veřejnost, za velký přínos pro náš region,“ říká starostka Hana Moudrá. „Cílem tohoto našeho projektu je především zvýšit atraktivitu území sdružených obcí v rámci rozvoje turistického ruchu včetně zvýšení bezpečnosti cyklistů a chodců v dané lokalitě,“ shrnuje na závěr starostka.