Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Historicko-antropologický seminář 2010

Archiv

HISTORICKO-ANTROPOLOGICKÝ SEMINÁŘ 2010


vzdělávací projekt VMG ČL



•  Archeologie doby železné
   (od sklonku doby bronzové po časnou dobu římskou)


•  Medievální a postmedievální archeologie se zaměřením na region          
    severních Čech a Pojizeří II
   (středověk a novověk v archeologických pramenech)


•  Československo v rozdělené Evropě 1945 – 1960
    (cyklus přednášek s dokumentárním svědectvím a souhrnem k regionu Českolipska)


•  Lidová výtvarná kultura
Lektoři:  Petr Jenč – VMG ČL (vedoucí semináře; archeologie), Ladislav Smejkal, prom. ped. – VMG ČL (kurz Československo v rozdělené Evropě), Mgr. Jitka Brožová – VMG ČL (kurz Lidová výtvarná kultura),            Mgr. Vladimír Peša – VMG ČL (archeologie), Mgr. Renáta Tišerová – Národní památkový ústav ú.o.p. Liberec (archeologie), Bc. Petr Brestovanský – Severočeské muzeum Liberec (archeologie), Mgr. Martin Nechvíle –  Krajský úřad Libereckého kraje (archeologie)
- Pokračování úspěšného vzdělávacího projektu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Program v rozsahu 29 lekcí (do konce května 2010) a 2–3 exkurzí je určen studentům středních       a vyšších odborných škol, vyšších ročníků gymnázií, pedagogům a všem ostatním zájemcům z řad široké veřejnosti bez věkového omezení. Seminář se snaží vystupovat jako mezičlánek mezi střední školou a univerzitou, nabízí též pomoc při přípravě na přijímací zkoušky a uvedení do vědecké práce. Pravidelní posluchači získávají doklad o absolvování programu.
- Přednášky probíhají 1–2x týdně (vždy v úterý a čtvrtek) od 15:30 do 17:45/18:00 hod. v přednáškovém sále (Velké klubovně) ve 2. poschodí hlavní budovy muzea. Posluchači vždy nahlašují svůj příchod na vrátnici. Před přednáškou nebo během přestávky možno využít rychlovarné konvice v kuchyňce klubovny.
- Úvodní lekce proběhne již v úterý 12. ledna a bude spojena se zápisem všech zájemců a první přednáškou (archeologie). Realizace programu je podmíněna minimální účastí 25 stálých posluchačů!  Závazné přihlášení před úvodní lekcí není nutné.


Termíny přednášek:


-  (1)    úterý       12.  1.  (PJ, JiB)
-  (2)    čtvrtek    14.  1.  (PJ, JiB)
-  (3)    úterý       19.  1.  (LS)
-  (4)    úterý       26.  1.  (PJ)
-  (5)    čtvrtek    28.  1.  (JiB)


Kontakt:   Pracoviště archeologie, speleoantropologie a novodobých militárií, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, přísp. organizace Libereckého kreje, Nám. Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa; www.muzeumcl.cz