Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Horní jezírko v městském parku

Archiv

V letošním roce budeme pokračovat další etapou revitalizace, která počítá především s úpravou vodních ploch v tomto areálu,“ říká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Za dvoumilionovou částku, která je v městském rozpočtu na položce městský park vyčleněna, by se tak v letošním roce mělo obnovit jezírko v severní části parku. „Jelikož stávající jezírko, které leží oproti židovskému hřbitovu, je napájeno pouze povrchovou vodou, dochází zde k jeho zanášení a vysychání,“ vysvětluje Ing. Petr Tadlík, koordinátor investičních akcí odboru rozvoje, majetku a investic. „Proto jsme přistoupili k novému technologickému řešení, kdy bude prakticky po celý rok v jezírku cirkulovat filtrovaná a nezávadná voda. Voda zde bude čerpána ze studny, která se vyhloubí v blízkosti vodní nádrže, která pojme až 1147 m3 vody. Dno jezírka pak bude potaženo speciální PVC folií tak, aby nedocházelo k promíchání načerpané vody s vodou povrchovou. Pod kameny podél břehu budou dále umístěny drenáže a přepadové filtry, které budou zachytávat nečistoty, a vyčištěná voda se potom bude zpátky vracet do jezírka. „V jedné části vodní plochy budou mít své místo podvodní rostliny, které budou čištění vody napomáhat,“ říká dále Ing. Petr Tadlík. Jelikož je městský park registrovaným významným krajinným prvkem, bude při realizaci obnovy vodní plochy postupováno v souladu s vyjádřením Národního památkového ústavu a orgánů ochrany přírody.


Podle slov místostarosty Jana Stejskala je v současné době celý projekt  ve fázi zpracování dokumentace pro územní řízení a samotná realizace by měla proběhnout na podzim letošního roku. „Hlavní podmínkou při obnově parkového jezírka je zachování přírodního rázu této části parku,“ říká Jan Stejskal. „Myslím si, že se obnovené jezírko stane velmi vyhledávaným místem k odpočinku, a proto, pokud se najdou prostředky v rozpočtu na příští rok, plánujeme tímto způsobem upravit i další vodní nádrž, tentokráte v dolní části parku.“


Revitalizace českolipského městského parku byla zahájena již v roce 2005, kdy proběhla oprava hudebního pavilonu  v městském parku. V rámci této opravy byly zrekonstruovány všechny kovové prvky, bylo doplněno chybějící ozdobné kovové zábradlí, opravena celá střecha, dále došlo k úpravě a oživení kamenného soklu a dlažby ve vnitřním prostoru tohoto hudebního pavilonu. Veškeré práce spojené s opravou byly vedeny ve stávajícím duchu stavby. Aby byl parku vrácen důstojný vzhled, došlo navíc také po dohodě s technickým odborem k vyčištění stávajícího dlážděného prostranství mezi hudebním pavilonem a Mohauptovou kašnou. V loňském roce poté revitalizace pokračovala výměnou dlažby a dále například vyčištěním a následnou opravou Mohauptovy kašny.


Město Česká Lípa a Poradenské centrum pro venkov Česká Lípa v letošním roce také realizovalo několik veřejných plánovacích setkání, která by měla přispět k utváření podoby městského parku za přispění veřejnosti.