Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Most v Dobranově se dočká opravy

Archiv

„Stávající most bohužel již neodpovídal dobrému technickém stavu, proto jsme do rozpočtu pro letošní rok zapracovali finanční prostředky potřebné na jeho kompletní rekonstrukci,“ říká starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


O realizaci opravy mostu rozhodla rada města na svém minulém zasedání.


„Stávající téměř pětimetrový most tvořený jedním polem z ocelových nosníků nahradí nová nosná konstrukce v podobě monolitické železobetonové desky,“ vysvětluje Ing. Petr Tadlík, koordinátor investičních akcí oddělení odboru rozvoje, majetku a investic.


„Šířkové uspořádání vychází ze současného stavu, niveleta komunikace z asfaltového betonu bude shodná s niveletou stávající. Navíc bude spodní hrana nosné konstrukce o cca 30 cm zvýšena oproti stávající, čímž dojde ke zlepšení průtokových poměrů. Na mostní konstrukci vyroste na vtokové straně chodník a po obou stranách bude potom osazeno nové ocelové zábradlí se svislou výplní. Odvodnění povrchových vod se vyřeší vyspádováním a napojením do stávající vodoteče.“


Odbor rozvoje, majetku a investic v poptávkovém řízení obdržel ve stanovené lhůtě čtyři nabídky od dodavatelů specializující se na dopravní stavitelství.


Hodnotící komise posoudila všechny předložené nabídky a doporučila přidělit zakázku firmě STRABAG a.s., Liberec, z důvodu nejnižší nabídkové ceny 1.550 000,- Kč včetně DPH a nejkratšího termínu dodání.


Oprava přemostění, která má být dokončena dle předpokládaného harmonogramu do 10 týdnů od zahájení prací, proběhne za úplné uzavírky komunikace s tím, že provoz bude převeden dopravním značením na objízdné trasy. Pro převedení pěšího provozu během opravy mostu budou využívány stávající lávky pro pěší před a za mostem ve vzdálenosti cca 200m.