Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Novoborští na slavnostech ve Zwieselu

Archiv

„Sklárna ve Zwieselu je největším producentem ručně vyráběného skla v Německu   a město se zhruba pětadvaceti tisíci obyvateli žije sklářskými slavnostmi po celý srpen. Pořádání slavností podporuje i Evropská unie, a tak pro nás mohou být inspirativní nejen proto, že i Nový Bor je městem skla,“ zdůvodňuje Stanislav Valdman, proč Novoborští pozvánku přijali.
 Slavnostní se zúčastní i ředitelka novoborského sklářského muzea Petra Ajšmanová. Neskrývá potěšení, že ji vedení města do novoborské delegace zařadilo. „Sklářské muzeum v Novém Boru je svými sbírkami proslulé po celém světě. Ale i pro nás je profesně důležité, abychom se vzdělávali a sledovali, jaké jsou zahraniční trendy ve výstavnictví. Navíc bychom rádi navázali spolupráci s některým sklářským muzeem v Bavorsku.“  Předpokládá, že se mimo jiné podívá i do nedalekého Frauenau,  partnerského města Nového Boru, v němž sídlí jedno z největších sklářských muzeí v Evropě. „Tamější prostředí důvěrně zná a naším zasvěcený průvodcem bude člen České sklářské společnosti a sklářský technolog Rudolf Hais. Navštívíme i ním i muzea a galerie ve Zwieselu,“  nechává nehlédnout do programu cesty Petra Ajšmanová.
V průběhu sklářských slavností bude ve Zwieselu k vidění i české sklo, například práce akademického sochaře Ladislava Kleina nebo díla profesora Bořka Šípka, uměleckého ředitele  lindavské sklárny Ajeto. Poněvadž Ajeto se sklárnou ve Zwieselu spolupracuje už několik let, blýsknou se na sklářských slavnostech také  umělecký sklář a spolumajitel Ajeto Petr Novotný nebo sklářští mistři Ladislav Kubela, Jičí Pačinek a Petr Kuchta. Své umění budou veřejnosti předvádět možná i pod hvězdami, protože organizátoři sklářské noci kromě bohatého kulturního programu počítají také s ručním tvarováním skla před zraky diváků.