Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

O úředních předpisech a norimberských zákonech

Archiv

„K čemu ho potřebujete? Moji totožnost máte možnost ověřit podle platného pasu, tady mám OP a v rodném listu syna jsem jasně uveden jako otec!“


Prý musí ověřit národnost mých rodičů. Podle ní se usoudí, jak je to s mým potomkem. Zůstal jsem zírat. To nemohou myslet vážně. Takovýmhle způsobem ověřovali nacionální socialisté původ lidí za Třetí říše. Že by Norimberské zákony platily tak trochu i u nás? Snažil jsem se to vysvětlit. Marně. Trvám na svém a neúspěšně odcházím. Kde to žijeme?


Zanedlouho se babička rozhodla vzít vnuka za hranice. Potřebuje pas. Je mu sedm, tedy jako zákonný zástupce musím žádat já. Tentokrát jsem pečlivě připraven. Přesto posílám na úřad svou ženu, ujišťuji ji, že vše proběhne hladce. Paní za přepážkou však požaduje výpis z matriky. K čemu!? Má přece k dispozici originál rodného listu! Takový je předpis. O.K. Matrika je ve dveřích naproti. Zajde tam. Dozví se, že nejdříve musí zaplatit správní poplatek 100 Kč. Na poště! Proč tam, když dole na úřadě je pokladna!? Kvůli složence? Aby vydělala pošta? Aby se prošla?


Nebudu pokračovat. Nakonec to moje žena zvládla. Já bych asi už střílel. Ptám se sám sebe i vás. Je to normální? Žijeme ve skutečně svobodné demokratické společnosti? Nebo pod vládou teroru byrokratů?