Policie pátrá po podvodníkovi

Archiv
Verze pro tisk |

Zatím neznámý muž navštívil včera v dopoledních hodinách rodinný domek v Ruské ulici v České Lípě, kde se 82 leté majitelce představil jako pracovník energetických závodů a prohlásil, že musí zkontrolovat elektroměr, neboť se bude energie v nejbližších dnech zdražovat. Babička, která se v tu chvíli nacházela v domě sama, ho k elektroměru pustila.


Už zde se "energetik" začal chovat velmi nestandardně, neměl u sebe žádné náčiní, kterým by si při své práci pomohl, a tak si dokonce musel od babičky půjčit šroubovák. Během návštěvy jí potom nalhal, že energetické závody připravují pro důchodce slevy, a sdělil jí, že pro ni a jejího manžela, který byl v té době nákupu, má jako kompenzaci zdražování od energetických závodů 2 tisíce korun. Pak vytáhl z peněženky bankovku v nominální hodnotě 5 tisíc korun a poprosil, aby mu stařenka vrátila tři tisíce korun zpět, 2 tisíce jí měly náležet za údajnou "slevu". Když babička pro něj chystala peníze na vrácení, objevil se najednou za jejími zády, ačkoliv ho ho bytu vůbec nepozvala. To se babičce nelíbilo a vyzvala ho, aby ihned odešel.


Venku před domem na ni čekalo další nemilé překvapení, objevila se tu jakási mladá žena, která o sobě prohlašovala, že je kolegyní onoho energetika. Paní domu znejistěla a požádala oba, aby okamžitě odešli, což také udělali, ale pod jakousi výmluvou si takzvanou slevu, kterou babičce vyplatili, zase vzali zpět. Po jejich odchodu v domě navíc chyběly úspory ve výši 38 tisíc korun, které si drzý "energetik" stačil odnést, poté co zjistil, kam je babička ukládá.


Policisté nyní po povedené dvojici intenzivně pátrají. Podle popisu, který je zatím k dispozici, je hledaný podvodník ve věku kolem 30 let, silnější postavy. Má kulatý obličej a tmavé vlasy střižené krátce na ježka. Jeho společnice je žena do 30 let, štíhlé postavy, menšího vzrůstu, má rovné tmavé vlasy střižené k ramenům. Podle výpovědi svědků se jedná s největší pravděpodobností o ženu vietnamské národnosti, která mluví dobrou češtinou. Muž pravděpodobně cizinec není a mluví česky bez jakýchkoliv zvláštností.


Policisté v této souvislosti vyzývají zejména seniory, aby do svých domácností vpouštěli servisní pracovníky jen poté, co je jim řádně prokáží služebním průkazem. Navíc doporučujeme, aby si lidé ověřili telefonicky u příslušné firmy, zda a jakého pracovníka do jejich bytu či domu vyslala, a to dříve, než ho do svého soukromí vpustí. Pokud mají senioři možnost, měli by požádat o přítomnost souseda či dobrého známého v průběhu návštěv servisních pracovníků, čímž lze zamezit podobným smutným případům jako je ten včerejší.

Nahoru