Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Pomýšlejí na sportovně rekreační trati

Archiv

Jedná se o projekt metropolitní síť, projekt likvidace biologicky rozložitelných odpadů a projekt sportovně rekreačních tratí Novoborska. 
„Do metropolitní sítě patří varovné informační systémy, kamerové systémy, elektronická požární signalizace nebo systémové ozvučení objektů,“ uvádí několik příkladů Hedvika Soukupová, manažerka Svazu obcí Novoborska. „Budeme hledat firmu, která je schopná metropolitní síť vybudovat.“ Nositelem projektu je sice svazek obcí, ale na zastupitelích jednotlivých obcí bude záležet, aby rozhodli, co z metropolitní sítě nejvíce potřebují.
Kam s bioodpady  je otázka, na niž hledají odpověď v nejedné obci . První krok představitele obcí na Novoborsku  učinili -  schválili zpracování studie proveditelnosti, která by měla navrhnout optimální řešení likvidace bioodpadů. Jednou z možností je vybudování velké kompostárny, ale tomuto řešení nejsou naklonění ve všech obcích.
 „Projekt sportovně rekreačních tratí zahrnuje lyžařské běžecké tratě, vycházkové a turistické cesty, doplnění značení, instalace informačních map, tisk propagačních materiálů ale také vybudování odpočinkových míst a záchytných parkovišť,“ vypočítává Hedvika Soukupová. Připomíná v této souvislosti cca 190 kilometrů vyznačených cyklotras na Novoborsku.  Zatímco některé jsou okružní a vedou jen po cestách mikroregionu, jiné jsou napojené na turistické hraniční přechody s Německem.  „Projekt sportovně rekreačních tratí se nebude omezovat jen na vyznačení trasy, ale je mnohem komplexnější a nabídne turistům více možností k aktivnímu trávení volného času.“
Pro města a obce mikroregionu Novoborsko nadále zůstávají prioritními projekty schválené v loňském roce. Jedná se především o opravy místních komunikací, péči o zeleň, opravy a rekonstrukce budov mateřských a základních škol nebo řešení dětských hřišť a sportovišť. „Pro tyto projekty nadále hledáme vhodné dotační tituly,“ ubezpečuje manažerka svazku obcí. Hedvika Soukupová zmiňuje i velký projekt Cesta k sousedům, s nímž představitele Svazku obcí Novoborsko seznámila starostka Nového Boru ing. Stanislava Silná.
Na květnovém jednání mikroregionu Novoborsko hovořili zástupci obcí také o komunitním plánu. Pověřili ing. Jaroslavu Petrbokovou a Milana Raicherta (vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na MěÚ v Novém Boru), aby svazek zastupovali v krajské koordinační struktuře komunitního plánování.