Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Předvánoční výlet do Drážďan aneb Nedrážděte naše celníky!

Archiv

Návštěva předvánočních Drážďan skutečně stojí za to. A když budete mít štěstí jako my, nudit se nebudete ani při zhruba tříhodinové cestě vlakem.


Možná už víte, že můžete využít velkorysé nabídky německých drah a o víkendu dojet vlakem od našich hranic do Drážďan zdarma. Zaplatíte si tedy pouze zpáteční jízdenku z České Lípy do německé Schöny za 76 Kč.


Pokud budete přemýšlet o co nejvýhodnějším termínu výletu, je dobré vědět, že v neděli jsou v Německu uzavřené obchodní domy, což by mohlo ohrozit koupěchtivé. Pro ty z vás, kteří jedou hlavně za atmosférou, je naopak tento den lepší, jelikož se vyhnete davům ve vlaku i v samotných Drážďanech. Každopádně doporučuji vyjet z České Lípy co nejdříve, nejlépe v 7.06 hod. Přestupovat budete v Děčíně a v Schöně, tedy možná…


Mohlo by se vám totiž přihodit něco podobného jako nám. Když jsme se na hranicích chystali k přestupu, byli jsme velmi nevybíravým způsobem usazeni zpět do sedadel vlakové soupravy. Český celník nám nedovolil vystoupit takovým způsobem, že jsem se poohlížela po oknech, jestli v nich nejsou mříže a jestli všichni kolem mě jsou skutečně turisté, jedoucí na vánoční trhy. Na jemnou připomínku o pravidlech slušné komunikace odpověděl asi to, že máme koukat mlčet a zalézt zpátky do kupé. A že snad můžeme vystoupit v další stanici,ne? Takto jsme se tedy dozvěděli, že se dá přestoupit také v Bad Schandau.


Budova drážďanského hlavního nádraží je krásná, ale v současné době prochází rekonstrukcí, stejně jako velká část starého města. Přímo z nádraží se stále rovně po Pražské ulici dostanete na náměstí Altmarkt, místo vyhrazené vánočním trhům, kterým vévodí velká pohyblivá dřevěná pyramida s adventními postavičkami.


Uprostřed trhů také stojí pro tuto příležitost vyrobený pohádkový hrad, obklopený figurkami z pohádek bratří Grimmů v životní velikosti a se zvukovými efekty. Děti vás asi budou přemlouvat k zaplacení jízdy na některém z kolotočů, které jsou po tržnici rozmístěny.Také si mohou vyrobit samy vánoční suvenýr v dětské dílně uvnitř hradu. Stánky jsou pastvou pro všechny smysly. Prodavači snad soutěží o nejoriginálněji vyzdobený stánek.


Nekonečné množství „Santů“ od kývajícího, přes chrápajícího, až k tomu, který už má hlavu v komíně. Všude červené čepičky s bílými bambulkami, z nichž některé svítí, nebo dokonce hrají! Pokud si chcete z trhu něco odvézt, nabízí se tu různé druhy vánočních pyramidek, dřevěných a skleněných ozdob, hraček, čepic, sladkých i slaných pamlsků. Zahřát se můžete na každém rohu vynikajícím svařeným vínem ( jestli to snesete).


Kdyby vánoční trhy tak trochu narušily vaše estetické cítění, můžete se uklidnit procházkou po historické části Drážďan. Je zde možno vidět spoustu krásných kostelů a budov. Mám na mysli například galerii Zwinger nebo kostel Kreuzkirche. Milovníci umění ovšem netrpělivě očekávají rok 2006, kdy má být dokončena rekonstrukce historických památek poničených za 2. světové války bombardováním. Jedná se například o monumentální kostel Frauenkirche, který se staví takřka celý znovu. S výpravou do předvánočních Drážďan můžete být tedy spokojeni.


Jediným nedostatkem je malé množství toalet. Prakticky jedinou možností, kromě nádraží a vlaků, je Mc Donald´s, umístěný v blízkosti tržnice.


Zde si můžete přečíst starší tip na výlet, který právě do předvánočních Drážďan mířil.