Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Prodá město velký bytový dům?

Archiv

Hospodaření města je za 1. čtvrtletí 2009 vyrovnané, plnění příjmů odpovídá v souhrnu rozpočtu, ačkoliv daňové i nedaňové příjmy ve srovnání s 1. čtvrtletém loňského roku klesly. V souladu se schváleným  rozpočtem čerpá město také výdaje, ale vlivem ukončení výroby v Crystalexu došlo k vyššímu čerpání v oblasti sociálních dávek a neinvestičních půjček.
 „Občanům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci v souvislosti s ukončením pracovního poměru a nevyplacenou mzdou mohlo město k 30. 4. 2009 poskytnout bezúročnou půjčku do 10 tisíc korun,“ připomíná místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. „Ačkoliv jsme měli pro tyto případy vyhrazen z rozpočtu 1 milion korun, vyčerpáno bylo pouze 347 tisíc korun. Je to vcelku pochopitelné, poněvadž se návratné půjčky započítávají do příjmů a lidé pak dostanou méně na sociálních dávkách,“ vysvětluje místostarosta. „Podstatná část nevyčerpaných peněz (550 tisíc) byla převedena na rezervu  města a zbytek pro potřeby vedení města.“
Za nejdůležitější bod jednání považuje odkoupením parcel pro přístup do průmyslové zóny. Zastupitelé se jím budou zastupitelé zabývat už poněkolikáté, poněvadž  bez přístupové komunikace se průmyslová zóna neobejde. Dobře to vědí  i vlastníci pozemků, s nimiž město o koupi parcel průběžně jedná,  a proto někteří z nich požadují více peněz za metr čtvereční.
Diskusi pravděpodobně vyvolá také záměr prodeje bytového domu č.p. 819, 820 a 821 v lokalitě Rumburských hrdinů, který vychází z evidovaných žádostí nájemníků o prodej bytů v tomto domě. „Jedná se o jeden z posledních velkých bytových domů a do jeho oprav už město investovalo mnoho peněz,“ podotýká předkladatel návrhu Stanislav Valdman. Zastupitelé proto musejí zvážit, zda město dům prodá a získá  větší objem finančních prostředků, nebo si jej ponechá ve svém vlastnictví a po odpočtu nutných nákladů (1 až 1,3 miliony ročně) bude mít k dispozici  pravidelný příjem za nájemné. „Osobně se přikláním ke druhé variantě,  poněvadž v domě jsou také  byty pro sociálně slabší a městu tak zůstává možnost alespoň částečně regulovat bytovou politiku,“ míní místostarosta.