Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

První přichází na řadu most v Janově

Archiv

„Výběrová komise doporučila radě města, aby rekonstrukci provedla firma SaM Silnice a mosty a. s. Česká Lípa. Přišla jednak s nejnižší cenovou nabídkou a zároveň s nejkratším možným termínem výstavby,“ zdůvodňuje starosta města Jindřich Mareš.  Rekonstrukci mostů mají v Novém Boru rozdělenou do několika etap. Janovský most překlenující Chotovický potok spojuje Janov sloupským hradem, slouží především pěším a  cyklistům, ale využívají  jej však také motoristé včetně vozidel technických služeb a zásobování.
„Rekonstrukce janovského mostu přichází na řadu jako první nejen z finančních důvodů a proto, že je most v havarijním stavu, ale také vzhledem k postupu přípravných prací. V těchto  místech neexistují další inženýrské sítě, které by komplikovaly stavební řízení, projektová příprava je nejjednodušší, a tak se dá rekonstrukce stihnout do podzimu,“ vysvětluje ing. Lukáš Hrádek, vedoucí odboru rozvoje města.
Havarijní stav mostu tvořeného kamennou klenbou z pískovcových klenáků nelze přehlédnout, technický stav dokládá odborná prohlídka. Kvádry jsou zvětralé, čelní zeď mostu se rozpadá,  do vodoteče vypadávají části konstrukce i zásyp klenby. V havarijním stavu je i spodní stavba, proto mostu nepomůže oprava, ale zachrání jej pouze celková rekonstrukce.
„Stávající most bude rozebraný k patám základů, nové opěry včetně základů budou vytvořené ze železobetonu, dno bude upraveno a vytvořené z těžkého záhozu z kamene s krajními betonovým prahy. Na železobetonové opěry budou zhotoveny  železobetonové úložné prahy a  nová nosná konstrukce bude de facto šikmá železobetonová deska prostě uložená na lepenkových ložiscích,“ popisuje ing. Lukáš Hrádek. Rekonstruovaný most opatřený zábradlím bude široký cca 3,6 metrů a zvýší se i jeho průtočná výška.
„Most bude sice uzavřený po dobu tří měsíců, ale snad to občané pochopí. Lokality poblíž mostku jsou dostupné jak od janovského rybníka tak od sloupského hradu,“ připomíná starosta a pro úplnost dodává: „Původní pískovcové kvádry skončí na skládce materiálů města, kde budou připravené pro jiné využití.“