Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Schůdnost chodníků v České Lípě

Archiv

„Také k nám se dostávaly občasné podněty od místních lidí k této problematice. Naším cílem zde je, aby město Česká Lípa bylo v tomto směru bezpečné a čisté,“ říká na adresu nařízení místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal.


Dle zákona o pozemních komunikacích je stanoveno, že „Vlastník nemovitosti, která v zastavěném území obce hraničí se silnicí nebo místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, v zimním období pak náledím nebo sněhem, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit; u závady, způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky, takovou závadu zmírnit.“


Dále je stanoveno, že obec stanoví nařízením rozsah, způsob a lhůty odstraňování závad ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseků silnic. Vlastníkům nemovitostí se tak tímto nařízením stanovuje rozsah, způsob a lhůta odstraňování závad ve schůdnosti chodníků. Vlastník nemovitosti je povinen odstranit závady ve schůdnosti na celé ploše chodníku, který přiléhá k nemovitosti, dále závady ve schůdnosti chodníků, přilehlých k nemovitostem, vzniklé v průběhu nočních hodin nepříznivými povětrnostními vlivy jsou vlastníci nemovitosti povinni odstranit nejpozději do 10. hodiny ranní, a závady ve schůdnosti chodníků přilehlých k nemovitostem, které vznikají v průběhu dne, jsou vlastníci nemovitostí povinni odstraňovat průběžně během dne, ve kterém závada vznikla. Povinnosti uložené tímto nařízením se budou řešit domluvou, v závažných případech lze postupovat podle přestupkového zákona.


„Samozřejmě v případě nedodržování tohoto nařízení se budou posuzovat veškeré okolnosti, které majitele přilehlé nemovitosti k nedodržení vedlo,“ komentuje dále místostarosta Jan Stejskal.


Účinnost nařízení je poté stanovena na 1. března.


„Všeobecně se domnívám, že naši občané jsou co se týče úklidu chodníků u svých domovů převážně zodpovědní, chrání si tak své přilehlé domovy a v podstatě i sami sebe. Toto nařízení by tak mělo mapovat to, co převážná většina obyvatel v našem městě běžně činí,“ říká na závěr místostarosta Jan Stejskal.