Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Svatební maraton v České Lípě - 7.7.2007

Archiv

Svatební obřady se v sobotu 7.7. 2007 budou konat od 9:00 hodin ráno, poslední svatba je poté připravena na pokročilou večerní hodinu, na 21.45 hodin. Na českolipské radnici se uskuteční celkem 13 svateb a budou zde probíhat od rána až do odpoledních hodin.


„Určitě nezapomenutelným okamžikem bude jedna zlatá svatba, kterou na českolipské radnici uzavře pár po 50 letech manželství,“ vyzdvihuje starostka Hana Moudrá.


Následně budou navazovat další svatební obřady v ambitu českolipského Vlastivědného muzea a galerie. Zde se odehraje 9 svatebních obřadů. „První z těchto obřadů se uskuteční v zahradě místního muzea, dalších 8 svateb pak bude přímo v ambitu muzea,“ upřesňuje vedoucí oddělení matriky městského úřadu v České Lípě Iva Horáková. Ambit muzea zažije v tomto dni také raritu, uskuteční se zde „dvojsvatba“, tzn. v jednom okamžiku budou oddány dva páry.


Kromě starostky města Hany Moudré, budou v tento den oddávat také oba místostarostové České Lípy, Jan Stejskal a Mgr. Tomáš Vlček.


„Všem snoubencům, kteří si tento den zvolili za svůj den svatební, přeji, aby se jim splnila všechna přání, a doufám že jim ony magické tři sedmičky přinesou do společného života mnoho štěstí,“ uvádí na závěr starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


V České Lípě se svatební obřady odehrávají v obřadní síni místní radnice, dále v ambitu Vlastivědného muzea a galerie a rovněž v historickém sklepení vodního hradu Lipý. Výjimkou dnes již také nejsou svatby konané venku, o které je zájem především v letních měsících. Pracovnice místní matriky také potvrdily, že vždy, když se v kalendáři objeví datum, které se skládá z číslic obecně považovaných za šťastné nebo se zajímavým způsobem opakující, zájem o svatební obřady enormně vzroste.


V loňském roce, v roce 2006, se v České Lípě uskutečnilo celkem 223 svateb, v roce 2001 poté 268 svateb a kupříkladu v roce 1996 celkem 237 svateb. V letošním roce se ve městě Česká Lípa doposud uskutečnilo přibližně 100 svatebních obřadů.