Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

V České Lípě je o školení politiků velký zájem

Archiv

Zahajovací konference, která se uskutečnila dne 23. ledna 2007 v českolipském hotelu Olympia, odstartovala vzdělávací projekt pro veřejnou správu na Českolipsku za účasti hostů z partnerských měst Boleslawiec a Molde, se kterými má město dlouhodobou tradici spolupráce.


Školení pro zdokonalení dovedností komunálních politiků a zaměstnanců obecních a městských úřadů se dnes 15. února na plno rozeběhlo na radnici v České Lípě. V sále městského zastupitelstva se sešlo celkem dvacet osm posluchačů. Starostka České Lípy Hana Moudrá, která posluchače na úvodním semináři uvítala, je s účastí spokojená. „Projekt je koncipován tak, aby dal posluchačům informace, které potřebují pro svou práci ve veřejné správě. Nyní běží vzdělávání pro města ve třech modulech. Následovat pak bude školení pro obce. Školení jsme zajistili ve spolupráci se Svazem měst a obcí České republiky, odborné lektory zabezpečuje společnost MEPCO.“


Dnešní den byl věnován legislativnímu rámci veřejné správy a jistě pomůže posluchačům ozřejmit různá úskalí zákonů, které se týkají práce na radnici.


„S ohledem na značný zájem posluchačů je zřejmé, že náplň školícího modulu je pro zvolenou skupinu opravdu zajímavá,“ dodává starostka Hana Moudrá.


Školitelem prvního modulu je lektor Mgr. Lukáš Váňa. Projekt Nové možnosti spolupráce a vzdělávání v rozšířené Evropě bude v České Lípě probíhat od února do září 2007 v celkem šesti školících modulech. Tři moduly po pěti vzdělávacích dnech pro obce III. stupně a obdobně pro obce II. stupně. Školící moduly pak budou zaměřeny na zákony a vyhlášky ve veřejné správě, veřejné finanční zdroje, na programy podpory (krajské, státní, evropské), na problematiku životního prostředí, komunikační dovednosti, etický kodex, základy řízení a organizace práce atd.


Náklady na celý projekt se pohybují ve výši 580 tis. Kč, 75% nákladů je hrazeno z Evropské unie.