Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Zápis do 1. tříd v České Lípě

Archiv

Tento termín se vztahuje i na školy soukromé a církevní.


„Ve školách zřizovaných městem Česká Lípa proběhne zápis do 1. ročníku pro školní rok 2007/2008 již tento pátek, 9. 2. 2007, od 14 do 18 hodin,“ upřesňuje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.


Obec stanoví školské obvody jednotlivých spádových škol. Do spádové školy jsou přednostně přijímáni žáci s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu. Pro zápis na školní rok 2007/2008 se školské obvody škol zřizovaných městem Česká Lípa nemění, v platnosti zůstávají obvody stanovené pro spádové školy tak, jak jsou uvedeny v závazné vyhlášce města Česká Lípa. Tu mohou všichni občané naleznout na webových stránkách města, v sekci důležité dokumenty, vyhlášky a nařízení. Zákonný zástupce dítěte může pro žáka zvolit jinou než spádovou školu. Při zápisu je třeba předložit rodný list dítěte a doklad o místě jeho trvalého pobytu (např. občanský průkaz zákonného zástupce).


Co se týče zákonných norem této oblasti: Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad. Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od počátku školního roku do konce roku kalendářního, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li tělesně i duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce (rodič, případně osoba o dítě pečující). Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.


Podle zákona lze odložit začátek povinné školní docházky na základě písemné žádosti zákonného zástupce dítěte doložené doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení (např. pedagogicko-psychologická poradna) a vyjádřením lékaře - specialisty, případně i dětského lékaře, a to zejména v situacích, kdy důvodem k podání žádosti o odložení zahájení povinné školní docházky je např. celkové oslabení organizmu dítěte zaviněné nemocí apod. Povinná školní docházka se vztahuje i na občany jiného členského státu Evropské unie a jejich rodinné příslušníky, kteří na území České republiky pobývají na základě zvláštního pobytového povolení, rovněž tak na občany se státní příslušností mimo EU, kteří mají na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt na dlouhodobé vízum a dále na azylanty včetně účastníků řízení o udělení azylu.


Zápisy do prvních tříd pro nadcházející školní rok 2007/2008 proběhnou v našem městě v devíti základních školách zřizovaných městem. Je to Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526; Základní škola, Česká Lípa, Pátova 406; Základní škola, Česká Lípa, Partyzánská 1053 (na Svárově); Základní škola Slovanka, Česká Lípa, Antonína Sovy 3056; Základní škola, Česká Lípa, Jižní 1903 na sídlišti Pod Holým vrchem; Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520 (na sídlišti Sever); Základní škola, Česká Lípa, Šluknovská 2904 na Ladech a Základní škola, Česká Lípa, 28. října 2733 (Špičák).


Děti s diagnostikovanými vážnějšími nebo kombinovanými vadami mohou být zapsány v Základní škole, Česká Lípa, Moskevská 679.


Plakáty s informacemi o termínu zápisu do 1. ročníku základních škol a o skladbě školských spádových obvodů jsou vyvěšeny na všech mateřských i základních školách a na výlepových plochách města. V letošním školním roce 2006/2007 nastoupilo 1. září 416 prvňáčků.