Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Zprávy z rady města

Archiv

Rada města Česká Lípa schválila smlouvu o poskytnutí peněžního daru od společnosti ČEPS, a. s., Praha 10, městu Česká Lípa.


Město Česká Lípa úspěšně zažádalo o finanční příspěvek na některé z projektů v souvislosti se zlepšením stavu životního prostředí. Společnost ČEPS, a. s., Praha 10, tak poskytne městu Česká Lípa peněžní dar ve výši 1.000.000,- Kč. V letošním roce díky tomuto finančnímu přispění bude v České Lípě realizováno následujících pět projektů. Příprava projektů bude probíhat v první polovině roku, samotná realizace poté proběhne v druhé polovině roku.


Jedná se o projekty:


 Sadové úpravy podél cyklostezky Písečná. Realizace předpokládá výsadbu alejových stromů s obvodem kmene 12 cm a stromů s menší korunou a dále výsadbu keřových skupin v délce cca 2,2 km.


 Revitalizace lipové aleje k vodárně na Špičáku. Jedná se o neošetřovanou lipovou alej v okrajové části města, která je v dané lokalitě výrazně krajinotvorná.


 Revitalizace sídliště Lada (dvorů). Jedná se o sídliště, které bylo po dostavbě nedostatečně ozeleněno. Vzhledem ke vzniklým dvorům, které jsou koncipovány do tvaru čtverce, budou vysázené vzrostlé stromy tvořit částečnou zvukovou bariéru a rovněž přispějí ke zkvalitnění sídlištního života.


 ZŠ Antonína Sovy. Jedná se o výsadbu ovocných stromů ve školním sadu v rámci Eko-výchovy na zdejší základní škole.


 Terénní a sadové úpravy dětského hřiště v jihozápadní části Městského parku.


Společnost ČEPS, a.s., dispečersky řídí provoz zařízení přenosové soustavy a systémových zdrojů na území České republiky. Společnost rovněž zajišťuje mezinárodní spolupráci prostřednictvím propojovacích vedení s elektrizačními soustavami sousedních zemí.


Česká Lípa usiluje o světelná zařízení na přechodech pro chodce


Rada města Česká Lípa schválila podání žádosti o dotaci z Grantového fondu Libereckého kraje – Program č. G-20 – Program rozvoje LK ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích, dále schválila vypracování projektu na vybudování výstražného světelného zařízení na dvou přechodech pro chodce v ulici Purkyňova, v místě křižovatky s ulicí U Nemocnice, dále přechodu pro chodce na křižovatce ulic Severní a Okružní a na přechodu pro chodce v ulici Antonína Sovy u školy a v neposlední řadě schválila realizaci akce v případě získání finančních prostředků z Grantového fondu Libereckého kraje.


Zavedením tzv. "přednosti chodců na přechodech" se Česká republika zařadila mezi státy s legislativně velmi odpovědným přístupem k bezpečnosti silničního provozu. V praxi se však mnohdy objevují některé nedostatky, například stavebně-technické uspořádání nynějších přechodů není ve srovnání s vyspělými státy totožné. Jedním z technických opatření ke zlepšení, které zvýší bezpečnost chodců, je osvětlení přechodů a upozornění řidiče na chodce, který vstoupil do vozovky. S ohledem na bezpečnost provozu se doporučuje osvětlit přechody intenzivněji než jejich okolí, případně použít výstražných světel.


V rámci zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu navrhl odbor dopravy ve spolupráci s technickým odborem vybudování výstražných zařízení na přechodech pro chodce na křižovatce ulic U Nemocnice a Purkyňova, ve směru od okružní křižovatky na sídlišti Špičák, dále by se opatření týkalo přechodu pro chodce na sídlišti Sever na křižovatce ulic Severní a Okružní a jednoho přechodu pro chodce na sídlišti Slovanka v ulici Antonína Sovy u školy. Náklady na vybudování výstražného zařízení na jednom přechodu se předpokládají ve výši cca 110 tis. Kč. Pro vybudování těchto zařízení využilo město možnosti požádat o finanční prostředky z Grantového fondu Libereckého kraje – Program č. G-20 – Program rozvoje LK ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Z tohoto grantového programu lze pro město získat až 80% nákladů.


Město Česká Lípa přispívá také na obnovu kulturních památek


Rada města České Lípy schválila Zásady pro poskytování finančních prostředků na obnovu kulturních památek a nemovitostí v památkové zóně města pro rok 2007. Žadatelem o tento příspěvek může být fyzická nebo ostatní právnická osoba, která je vlastníkem nemovitosti na území města Česká Lípa prohlášené za kulturní památku ve smyslu zákona o státní památkové péči nebo nemovitosti, která svým historickým a architektonickým vzhledem určuje a dotváří charakter památkové zóny města Česká Lípa prohlášené vyhláškou Ministerstvem kultury ČR (č. 476/1992 Sb).


Finančních prostředků pak lze použít k úhradě nákladů spojených se záchranou kulturní památky nebo významné historické nemovitosti v památkové zóně města a její obnovou – údržbou, opravou, rekonstrukcí, restaurováním nebo jinou úpravou nemovitostí za účelem jejího účinnějšího veřejného uplatnění jako restaurování kulturní památky nebo díla výtvarného umění nebo uměleckého řemesla, které jsou součástí nemovitosti, opravy nebo výroba kopií původních či historických oken, dveří, mříží, opravy a doplnění historických fasád (dekorativní štukové výzdoby, restaurování, portálů, okenních ozdobných šambrán), opravy historických střešních konstrukcí a krytin, restaurátorské a stavebně historické průzkumy nebo zhotovení řemeslně a výtvarně pojatého vývěsního štítu provozovny trvalé hodnoty.


Odboru školství, kultury, sportu a cestovního ruchu byla v rozpočtu pro rok 2007 na tyto účely schválena částka ve výši 160 tis. Kč. Žádosti o udělení příspěvku budou přijímány na předepsaných tiskopisech na adrese: Městský úřad v České Lípě, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu (adresa pracoviště Jindřicha z Lipé č.p. 127), a to do: 31.5.2007.


Fond rady města pomůže realizaci výstavy v českolipském muzeu


 Rada města Česká Lípa schválila poskytnutí příspěvku z fondu rady města Vlastivědnému muzeu a galerii v České Lípě, příspěvkové organizaci, se sídlem Česká Lípa, na výdaje spojené s realizací výstavy „Místa utrpení, vězni z českých zemí v nacistických koncentračních táborech“. Příspěvek byl vyčíslen na výši 5 000,- Kč.


Výstava „Místa utrpení, vězni z českých zemí v nacistických koncentračních táborech“ proběhne ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě ve dnech 8..3. až 15. 4. 2007. Vernisáž výstavy je naplánována na 7. 3. 2007 od 16:30 hodin. Na 28 panelech zde bude znázorněna specifičnost jednotlivých koncentračních táborů, káznic a věznic od nástupu nacismu v Německu.


Město Česká Lípa se také v letošním roce připojí k akci „Vlajka pro Tibet“


Rada města České Lípy odsouhlasila zapojení města Česká Lípa do akce „Vlajka pro Tibet“. 10. březen 2007 připadá na 48. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, při které zemřelo 80 000 Tibeťanů. Každým rokem se této akce účastní i město Česká Lípa, v letošním roce tomu nebude jinak.