Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

47/2017

Týden s Italem aneb na co si stále stěžujeme? Koho volit v prezidentských volbách? Budeme mít referendum k novému bazénu? Bomba jménem Déczi.

Pondělí

Jak už jsem psal minulý týden, ubytovali jsme doma italského učitele, který v Lípě týden pobýval díky projektu Erasmus+.  Kromě něj byli na ZŠ Špičák i další učitelé a žáci z Itálie, Dánska, Francie, Turecka a Maďarska.

Když jsme na něj v neděli večer za vytrvalého deště čekali na sídlišti Sever, vzpomněl jsem si na svůj příjezd do Norska. Také už byla tma, také pršelo, dobrá depka. Já za sebou rok učení se angličtině podle knížky pro samouky.

První zážitek z Peppého návštěvy: nerudný řidič autobusu. „Běžte už do prdele!“ počastoval naše hosty česky, když zdlouhavě tahali kufry ze zavazadlového prostoru. Naštěstí mu nerozuměli, takže mu ve svých jazycích děkovali za ochotu a loučili se s ním. 

Úterý

Pamlsková vyhláška, jeden z mnoha sociálních projektů bývalé vlády, rozhodně nenese své ovoce. Řada dětí z naší i jiných škol se v pauze chodí stravovat do Lídlu. Obzvlášť se jim líbí automat na kafe mezi dveřmi. Já je pak potkávám s brambůrky, sladkostmi a kafem z automatu. Neměl by nyní následovat zákaz prodávání podobných pamlsků v okruhu jednoho kilometru kolem škol. Později dva kilometry atd. Ještě, že se na nedalekém prostranství zatím nepostavil ten mekáč. To bychom mohli po bufetech zavřít i školní jídelny.

Středa

Hned navážu. Peppe byl ze všeho nadšený. Mimo jiné i ze školní jídelny a ze školy vůbec. Je přihlášený do konkurzu na ředitele, takže si prohlížel i takové detaily jako židle pro žáky. Zajímalo ho financování, anebo jakým způsobem motivujeme žáky (ti naši mu přišli skvělí). Hledal si statistiku kriminality (Cože, vy máte v celém Libereckém kraji jen osm vražd ročně?). Byl překvapený, že nám teče voda celý den a že s ní nemusíme šetřit (na Sicílií to asi s vodou nebude růžové). Fotil si sníh na Ještědu, ptal se na cenu bytu (byty máme stejné, ale jeho splácení hypotéky stojí sedmdesát procent platu), zkoušel v restauracích italská jídla (pravda, vzali jsme ho na večeři do Provodína, to je jistota). Šokován byl z toho, kolik u nás stojí ošetření u zubaře (na Sicílii dáte prvních deset euro za to, že se na vás zubař usměje, dalších padesát, že vám vyčistí zuby … a pak jsem mu řekl, že amalgámová plomba jde u nás na pojišťovnu).

Přišlo mi trochu blbý, že vše, co obdivoval, jsou vlastně ty slavné výdobytky socialismu. Třeba to, že u nás ještě stále máme školní jídelny, že i největší netáhlo má doma vodovod a může se osprchovat 24 hodin denně, že návštěvu zubaře si může dovolit kdokoliv a dostane se mu základního ošetření.    

Naštěstí znal Pražské jaro, četl Kunderu, věděl o tom, že jsme ještě v roce 1968 měli vyšší životní úroveň než Itálie. On byl vůbec dobře připravený – přivezl si bačkory a vlastní kafe i s pomůckou na jeho tvorbu (já si s ním dal kafe jen jednou a měl jsem pocit, že jsem požil nějakou tvrdou drogu a už nikdy nebudu spát, on si ho dával čtyřikrát denně).

Čtvrtek

Blíží se volba prezidenta. (Bože, ať aspoň jedny volby dopadnou podle mého přání! Ať není na hradě dalších pět let takový samolibý a senilní ješita!)

Vyzkoušel jsem si volební kalkulačku (zde), abych věděl, s kterým z kandidátů mám největší shodu.

1. Pavel Fischer

2. Marek Hilšer

3. Michal Horáček

Docela to vyšlo. Mezi třemi je ten, kterého budu v prvním kole volit. Ve druhém budu vybírat kohokoliv proti Zemanovi. Jen v případě Hanniga bych k volbám vůbec nešel.

Pátek

Opoziční českolipští zastupitelé oznámili, že na prosincovém zasedání předloží návrh na uspořádání referenda o stavbě bazénu. Referendum by se podle jejich představ mělo konat souběžně s prezidentskými volbami. Jsem v dobrém střetu pocitů. Nemám rád petice, nemám rád referenda a zároveň nechci bazén tam, kde se plánuje. Budu k vám, občané, čtenáři, upřímný a časem prozradím, jestli jsem podepsal.

Sobota

Zaujal mě projekt Kuby Mencla a Ondry Vítečka. V Berlíně se nechali inspirovat tiskem kanálových poklopů na trička. Kanálové poklopy v řadě měst bývají bohatě zdobeny. Samotného mě zaujaly například v ukrajinském Užhorodě nebo v Pise. I v Lípě kluci nakonec našly několik kousků, které jsou starší než oni, než já nebo než většina Českolipanů.

Poprvé se bude oficiálně tisknout během Adventu s Ozvěnou o víkendu 16. a 17. prosince a z každého trička půjde 50 korun na charitu. Chcete ukázat světu, že jste z České Lípy a přitom světoví. Přijďte si vyrobit to nejoriginálnější českolipské „kanálové“ tričko.

Toto jsou fotografie z prvních pokusů.

Foto: Jakub Mencl

Více můžete zjistit zde. Třeba během adventu vyřešíte nápad na vánoční dárek a ještě přispějete na dobrou věc.

Ještě video z Berlína.

Neděle

V sobotu večer jsem byl na Laco Déczim v Horní Libchavě. Jen pro zajímavost: vyšla mu jeho ne moc korektní kniha (Totálně vytroubený mozek), pošta mi už sdělila, že převzala zásilku. 

Naposledy jsem na něm byl nedávno U Bílýho černocha a napsal jsem něco neuctivého, něco ve smyslu, že už toho za něj hodně odehrají jeho spoluhráči. Z Libchavy nás většina odjížděla úplně odvařených. Tři sta lidí v kostele, celá kapela i Laco hráli jako o život, jako by včera nepařili v Chotěboři a předvčírem v Jablonci. Dvě hodiny čistého hraní. Zapomněli jsme na bahno na kalhotách i na zimu. Staří, mladí, někdo jen seděl se zavřenýma očima, jiný se pohyboval do rytmu. Opravdu zážitek.

Komentáře

Re: 47/2017 Martin Jaroš

- na FB trefně oznámkoval 6 účastníků první prezidentské debaty na Seznamu:
https://www.facebook.com/panjaros/posts/10155872140683630

Nahoru

Re: 47/2017

Volba presidenta bude myslím hodně zajímavá. Ještě nejsem sám rozhodnut, koho budu volit, ale souhlasím s tím, že ve druhém kole se budu snažit volit toho, kdo bude proti Zemanovi.
Jen doufám, že druhé kolo nedopadne tak špatně, jako při předchozí volbě. Schwarzenberg nebo Zeman? Na zvracení jsou oba. Nebyl jsem volit. Doufám, že nyní to dopadne jinak a protikandidát bude kvalitní a Zeman konečně půjde tam, kam patří...

Nahoru

Re: 47/2017

Výzva KODu prezidentským kandidátům -
http://www.bohumildolezal.cz/pdf/zadame-vas-o-jasne-slovo.pdf

- a první tři odpovědi (PS: mezitím už je jich 6):
http://www.bohumildolezal.cz/texty/odpovedi-kandidatu.html

Nahoru

Re: 47/2017 jak to vidí v zahraničí

Čech s anglickou přítelkyní čeká na letišti v Lanzarote. Pro zkrácení chvíle dává místní TV šoty, jeden je i z Čech. Sleduje to i manželský pár z Británie a vedle sedící český turista celou scénku popisuje

Je to o návratu jistého Míry Topolánka na politickou scénu, i s jeho chutí sežrat prezidentské seslo.
Míra T. vystupuje z auta a kráčí na nějakou svoji akci.Ozve se."Mirku, to se nestydíš ?" Míra se otočí a vztekla zalomcuje nějakými mřížemi."Kdo to řek ? "zahuláká k několika stojícím mladíkům."No já Mirku a co má být", je klidná odpověď. "Pojď si pro pohubě, pojď si pro pohubě "prská vztekle kandidát na českého prezidenta, potom chlapík cosi odpověděl, tomu jsem nerozuměl a Míra T. kandidát na prezidenta řekl: "Na to ti seru ! "Hlasatel chrchlá ještě cosi o "chlapovi s gulama". Vedle mne stojící Angličanka nerozumí, a otáčí se konsternovaně na svého muže .."co to říkal ?" "Asi muž s velkými varlaty", pokrčí Angličan rameny. Angličanka pohoršeně zvedne obočí.
Redaktor mrmlá něco o nějakém zoologovi Konvickovi, který se patrně úplně zbláznil a chodí denně v pět hodin odpoledne s prasečí kýtou přes rameno kolem brněnské mešity, prý s tichou podporou současného prezidenta české republiky, a předsedy jedné z politických stran. Ministr vnitra Chovanec se plouží se slonobijkou po hranici, hledaje pod keříky zakuklené musulmany. Redaktor glosuje i poznámky prezidenta Zemana o blbých novinářích, zkurvených trpaslících, vylízaných mozcích a "pussy sem, pussy tam".....Angličanka si sedá na kufr a požádá o krapet whisky. A vzápětí o další."Dej mi ještě jednu Tony. "Neomdlévej prosím miláčku", říká Tony" za tři hodiny jsme v Anglii. " Pobavený, ale i zachmuřený a udivený dav se pomalu rozchází.
Já slyším ještě zašeptat onu Angličanku..."May God save Britain, luckily it is not our case...." Bože ochraňuj Britanii, ještě, že to nemáme u nás.

Nahoru

Re: 47/2017 ruština se Zemanem

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=fZ1B5fzzPaE

Nahoru