Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

5/2018 – 1. část

Milý deníčku,

vstal jsem už v sedm hodin. Čeká mě hodně práce. Musím dávat dohromady náměty na ilustrace a odkazy k fotografiím do své nové knížky o organických sloučeninách. Také se staví děti, tak mám službu u plotny, snad jim krůta na šalvěji bude chutnat. O pauzách budu psát o svých pocitech z prezidentské volby.

Hned jak jsem byl schopen zaostřit na mobil, našel jsem na facebooku v rubrice Vzpomínky svůj pět let starý článek, který začínal otázkou: „Žije v našem státě 2 717 405 kreténů?“ Právě tolik občanů zvolilo před pěti lety v druhém kole Miloše Zemana prezidentem České republiky.

Kolik jich bude letos? V mé sociální facebookové bublině je tento rok voličů Zemana poskrovnu. Asi čtyři. Asi jedno procento. Má sociální bublina je z velké části tvořena kolegy, bývalými studenty, současnými studenty, příbuznými, přáteli.

V prvním kole jsem volil Marka Hilšera. Byl pro mě symbolem nové generace, nezatížené dospělostí v socialismu, nekonfliktnosti, vzdělanosti, zkušenostmi s občanskými aktivitami. Ve druhém kole jsem volil Jiřího Drahoše. Ale nepopírám, že bych volil takřka kohokoliv, jen aby na hradě už nebyl Miloš Zeman. Jak píše řada analytiků i voličů Zemana, jsou tyto volby více referendem o Miloši Zemanovi než skutečnými prezidentskými volbami.

Samozřejmě se nabízí otázka, proč jsem se vůbec voleb zúčastnil, když jsem odmítač všemožných referend, včetně toho českolipského.

Prostě proto, že mi Miloš Zeman vadí.

Pamatuji si ho již od revoluce a na rozdíl od své ženy jsem ho měl rád. Zejména proto, že byl vtipný. Vše se zlomilo, když jsem si přečetl jeho bestseller. Takovou sbírku nadutosti, sebestřednosti jsem nečekal. Stručně řečeno, on může za vše, co se v tomto státě stalo dobrého, ale bohužel se obklopoval samými neschopnými, takže občas se něco nepovedlo. Pak jsem ho viděl naživo v českolipském divadle, když přijel podpořit odpírače památníku zastřelených Němců v Novém Boru. Nevyčítám mu jeho názor, ale působil neinformovaně a už vůbec nebyl vtipný. Přišel mi hodně za zenitem.

Když vznikla Strana práv občanů – Zemanovci a Miloš Zeman ohlásil svou kandidaturu na hrad, myslel jsem si, že nemá šanci. Jenže kandidaturu postupně ohlašovali lidé, kteří mu nemohli konkurovat. V prvním kole jsem tenkrát hlasoval pro Zuzanu Roithovou. Byla v té době zkušenou političkou, europoslankyní (jednou z mála, o které bylo v souvislosti s EP slyšet), imponovala mi určitě i možnost mít za prezidentku ženu. Leč občané rozhodli jinak. Do druhého kola postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Moc nadšený jsem nebyl. Daleko více než letos to byla volba z nouze. Bylo mi jasné, že pro řadu lidí je kníže nevolitelný.

Myslel jsem, že Miloš Zeman ukojí svou ješitnost a bude mu stačit, že je prezidentem, ale on nás zřejmě potřeboval ponížit, přiléhavěji napsáno - nasrat. Paradoxní mi přijde, že největší část jeho elektorátu tvoří lidé, kterými pohrdá ze všech nejvíce. Slíbil, že bude společnost spojovat, ale dělal pravý opak. Hlavně on rozdělil společnost. Měnil své názory, aby ty pomyslné zákopy byly co největší. Hnal proti sobě staré a mladé, inteligenci a dělníky, Pražany a venkov. Cítím to na sobě, vůbec nejsem smířlivý. Naprosto nechápu, jak ho někdo může volit. Když jsem to zjistil o jedné ze svých kolegyň, přišlo mi, že bych jí dokázal tolerovat cokoliv jiného, ale kvůli volbě Zemana jsem ztratil jakoukoliv potřebu se s ní už navždy bavit.  

Zase za chvíli, musím dnes dělat i užitečnější věci. 

Komentáře

Re: 5/2018 – 1. část

S tou "nesmířlivostí" bych to neviděl tak žhavý. Teď je to příliš čerstvé, ale za pár týdnů se s kolegyní normálně začnete bavit. Ikdyž ten černý puntík u vás v podvědomí mít bude. Mám to teď podobný.
Znám spoustu lidí, kteří Zemana volí. Dokážu se s nimi o tom bavit, posmívám se jim a oni mě. Nejvíc mě ničí, že svůj názor si vytvořili na základě lží a také ty jejich řeči "ty máš svojí pravdu a já zase svojí". Ale přestat se s nimi bavit? Určitě ne. To bych se musel přestat bavit s půlkou Lípy.

Nahoru

Re: 5/2018 – 1. část

Naprosto nechápu, jak ho (Zemana) někdo může volit. Když jsem to zjistil o jedné ze svých kolegyň, přišlo mi, že bych jí dokázal tolerovat cokoliv jiného, ale kvůli volbě Zemana jsem ztratil jakoukoliv potřebu se s ní už navždy bavit.

Přijde mi poněkud zpozdilé a nekonzistentní, pokud:

1) odepisujete svou kolegyni kvůli její preferenci v prezidenské volbě, kterou
1a) uplatnila své volební právo aktivní, tedy že hlasovala pro jiného kandidíta než Vy
1b) tuto volbu projevila v tak v důsledku nevýznamné volbě pro občana ČR jako je volba prezidenta (myšleno v praktickém dosahu na Váš, můj, náš běžný život).

ve srovnání s Vaším postojem k jinému Vašemu kolegovi, panu Ježákovi,
2) ke kterému jste zvolil značně mírnější přístup, tedy pouze deklaraci nepochopení jeho jednání, když jako člen hnutí ANO
2a) uplatnil své volební právo pasivní, tedy jako člen hnutí ANO kandidoval v komunálních volbách za toto hnutí, což vyžaduje jeho vyšší aktivitu a přesvědčení
2b) tuto svou volbu projevil v komunálních volbách, které mají na náš každodenní život vliv větší než volby krajské, prezidentské a volby do Evropského parlamentu.

Nerozumím tomu, nicméně: Vaše volba, takže respekt.

Nahoru

Re: 5/2018 – 1. část

Tak ta předposlední věta.... :-)
Mám kolem sebe samozřejmě voliče obou kandidátů. Nikdy by mě nenapadlo k nim zaujímat postoj na základě toho, koho jednou za 5 let volí v prezidentských volbách.
Věřím, že každý volič vhodil do urny svého kandidáta právě proto, že mu věří. Můžeme s tím nesouhlasit. To je samozřejmě v pořádku, že můžeme diskutovat,mít odlišné názory. Ale tahle Vaše póza je zároveň směšná i smutná. Škoda že jako kantor nejste více tolerantní.

PS: O Vašich morálních a lidských hodnotách nemám nejlepší mínění a přestože k Vám mám velkou averzi, nestalo by se, že bych Vás nepozdravila, nebo že bych na Vás kdekoli plivala (ale přiznávám, nemám důvod ani chuť se s nikým o Vás bavit - ač jsem (s největší pravděpodobností) dcerou oné kolegyně, která u Vás upadla v nemilost :-) ).
I.

Nahoru

Re: 5/2018 – 1. část

Vzhledem k tomu, že dceru nemá, tak to beru jen jako provokaci. Ale měl to být příklad, jak nás Zeman a vůbec celé pojetí kampaně rozděluje. Přece teď nezačnu trucovat a nepřestanu se bavit se svými kamarády, jen proto, že volili Zemana. Ale přiznám se, že mě Zeman na hradě irituje více, než jsem čekal.
Vaše averze vůči mně mě samozřejmě mrzí, ale co nadělám.

Nahoru