Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

8/2018

Jedny volby skončily a už se začíná zbrojit na nové, komunální. I kolem mě zašmejdily některé subjekty a některé mé přátele dokonce zlákaly k aktivní účasti ve volbách. V dnešním deníku se hodlám zamyslet nad tím, čím by mě mohly strany, hnutí či koalice oslovit.

Nebudu se ohlížet na dopady na rozpočet.

1.       Sever

Jako obyvatel sídliště Sever myslím sobecky na sebe. Vím, že město má omezené možnosti, ale na jednu stranu navrhuje v referendu odkup soukromého majetku z důvodu havarijního stavu, na druhou nechává nákupní středisko na Severu totálně zdevastovat. Kde je ta občanská vybavenost? Místo fungující restaurace, samoobsluhy a střediska máme hernu vedle herny a mezi nimi zastavárna. Zmizela lékárna i kavárna. Máme ubytovny a rozbité chodníky, ale stále se populisticky chystá revitalizace Špičáku.

2.       Jeřábkovo náměstí

Už by měl někdo konečně navrhnout smysluplné řešení, co s tímto prostorem. Snad kromě bazénu tam už mělo stát úplně všechno. Někde se válí hromady projektů a okolí je upraveno do podoby pseudoparku.

3.       Zákaz automatů ve městě

Ano, bude to díra do rozpočtu, ale město není hyena, které má dožírat zbytky. Někdo bude argumentovat, že lidi budou hrát na počítačích a na mobilech a zároveň nám vznikne několik dalších nevyužitých prostor, ale já hrací automaty považuji za ryzí zlo. Budu vděčný, když aspoň některý ze subjektů si dá tu práci a zjistí, jaká je situace v obcích, kde k tomuto kroku přistoupili. Ať už z hlediska toho, kam cpou peníze hráči, tak z hlediska dopadů na rozpočet. Nový Bor není zase tak daleko.

4.       Cizinci ve městě

Podivný subjekt, který sliboval, že uklidí Českou Lípu, je z mého pohledu až příliš spojen s jednou z ubytoven. Jsem otevřený tomu, aby v Lípě pracovali cizinci. Ale rád bych, aby tady také důstojně žili. Co vidím v ubytovně, za důstojné žití nepovažuji. Ať se subjekty, které vydělávají na otrocích z Makedonie, Mongolska, Běloruska či Moldávie, a jedno, jestli majitelé ubytoven nebo fabriky, podílejí na jejich začleňování do společnosti.

5.       Vnitřní obchvat města

To je super, že máme nové nádraží a že se diskutuje o obchvatu města, ale občany spíše trápí, jak se dostat ráno do práce a odpoledne z práce. Velká část obyvatel bydlí na severních sídlištích, ale pracuje na jihu. Skutečně se nenajde architekt, který by navrhl smysluplné řešení?

6.       Divadlo

Máme jeden z nejlepších ochotnických souborů v republice a jedno z nejhorších divadel. Přes všechnu tu bídu v Lípě divácký potenciál je. Mohl by někdo spočítat, kolik už stály všechny soutěže a projekty? Já osobně jsem pro, aby se zrekonstruovalo divadlo stávající.

7.       Alkohol mladistvých

Jasně, taky jsem své první pivo ochutnal před dovršením osmnácti let, to ale nic nemění na mém názoru, že mladiství chlastají moc a bere se to jako norma. Město má přece svou policii. Opravdu není možné vymáhat zákon, podle kterého se mladistvým alkohol nesmí do rukou dostat? Možná bych tento bod mohl rozšířit na vymahatelnost zákonů a vyhlášek obecně.

8.       Angažovanost mocných

Byl jsem teď na dvou akcích v Turnově. Na obou byl starosta (i s manželkou). Spousta lidí mu tyká, je bezprostřední, nedělá ze sebe honoraci, která jen pronese projev, je skautem. Od lidí jsem neslyšel jeho kritiku, evidentně ho mají rádi (i když je mi jasné, že ne všichni, určitě taky někomu šlápl na kuří oko). Tak někoho takového bych chtěl na čele některé z kandidátek. Jen nevím, jestli někoho takového v Lípě znám.

9.       Konsenzus

Nelíbí se mi ta bipolarita v zastupitelstvu. Nemám pocit, že by v zastupitelstvu seděli lidé, pro které je hlavním cílem prospěch města. Spíše mám pocit, že tam ukájejí svá ega. A mířím na současnou koalici i opozici. Chtěl bych, aby tam seděli lidé, kteří budou chtít skutečně vyjednávat a ne jen vše tlačit silou jednoho bůhvíjak sehnaného hlasu.

10.   Další rozvoj Dubice

Voda v rybnících už lepší nebude, ale myslím, že potenciál celé oblasti je stále nevyužitý.

Budu samozřejmě rád, když se někdo další pokusí o podobný seznam. A klidně i pro jinou obec Českolipska.

P. S. Nevím, jak budu o víkendech stíhat deníky psát. V půlce března se zase vrátím k nedělní pravidelnosti.

Komentáře

Re: 8/2018

To je hodně věcné zamyšlení - jak se tak hezky říká "podnět k diskusi"!

Takže alespoň z první vody:

Ad 1. - ano cca 130 kilometrů silnic a cca 160 kilometrů chodníků určitě potřebuje dostat do lepšího stavu. I ten Sever.
Ad 2. - náhodou, na "pseudopark" jsem jako autor námětu pyšný - dnes by tam stále rostla lebeda. Opravdu už tam bylo navrženo umístit kde co: divadlo, knihovnu, parkovací dům ...
Ad 3. - proherní automaty (výherní pro majitele/provozovatele) - na konci února skončí ze zákona další desítky automatů v CL. Přínos do městské kasy lovím z hlavy - asi 32 milionů za rok. Ale také jsem zachytil, že někdo z toho chce udělat tahák do voleb - jen, prosím, ne referendum!
Ad 4. - pokud vím, šéfovi "podivného subjektu" už ubytovna na Severu nepatří. Jinak se obávám, že ani majitelé ubytoven, ani majitelé fabrik se nebudou podílet ani trošku ... Je to podnikání, jde o zisk - nic jiného.
Ad 5. - Vnitřní obchvat - to je na samostatný článek.
Ad 6. - Souhlas, rekonstrukce stávající budovy divadla.
Ad 7. - Njn, doba je někde jinde, než před 40 lety ..., ale ano MP by se mohla více zaměřit na omladinu - jen aby si pak rodičové nestěžovali na "šikanu".
Ad 8. - No, no - já jsem také skaut a nezdůrazňujete to :-). Jinak p. Hocke má jistý dar bezprostřednosti a zvláštního (nemyslím negativně!) humoru - to není dáno každému. Já mu to řeknu (jak ho chválíte).
Ad 9. - To je těžké. Ale sám za sebe Vám říkám, že se mýlíte.
Ad 10. - Díky!!! Za měsíc to bude krásných, kulatých 10 let, co společně s Oldřichem Pancem navrhujeme možné řešení pro Dubici - přes všechny koalice a starostky na radnici jsme zatím neprorazili :-((( Ale nevzdáme to!!!

Hezký den

František Chot

Nahoru

Re: 8/2018

Ad 8 - p. Chot a skaut, tak to je fór týdne, jako pionýr a svazák by lhát neměl:-)

Nahoru

Re: 8/2018

Možná takto
https://zpravy.idnes.cz/pred-60-lety-zmasakrovala-komunisticka-bezpecnost-v-horach-skauty-p98-/domaci.aspx?c=A090723_133832_domaci_itu

Nahoru

Re: 8/2018

Dost neplnoletých krutě konzumuje i na školních maturitních plesech před zraky svých pedagogů.

Jedna ulice v České Lípě se jmenuje U Brodu. Protože už se přes řeku nebrodíme s koňmi, mohl by zde být most pro auta a na dalším místě spojit Sever s Jihem, Dubici s Holákem a Slovankou.

Nahoru

Re: 8/2018

Opovažte se do ulice U brodu nacpat nějaké zaprděné plechovky. Tyhle vý...dobytky tady nechceme. Děkujeme.

Nahoru

Re: 8/2018

Na to jsem také narážel. Bohužel nic jako školní ples neexistuje. Učitel na tom místě nemá žádnou pravomoc.

Nahoru