Kulturní tipy v lednu

Verze pro tisk |

Hudba, divadlo i výtvarné umění, to vše v lednovém kulturním programu nalezneme. Tak kam dřív?

 

 

 

 

 

HUDBA

Javory - ZRUŠENO z důvodu onemocnění H. Ulrychové, náhradní termín v jednání

Hana a Petr Ulrychovi jsou sourozenci, Kateřina a Dalibor Štruncovi jsou manželé. Dohromady tvoří Javory, legendární českou kapelu postavenou na houslovo-cimbálové zvukové energii. Byť byli v 60. letech Ulrychovi a jejich Atlantis vůdčí ikony české rockové hudby a stále k tomuto žánru inklinují přes velkou okliku v současné odnoži Javory Beat, na Tři krále zazní tóny vámi milovaného moravského folkloru. Cimbál pro ně vždy byl bicím nástrojem a puls houslí vždy udával rytmus, proto ani na tomto koncertě nebudeme postrádat jejich "starý poctivý beat, moravskou lyriku a špičkování klezmerské muziky". Po konci koncertu budete moci navíc přispět do kasičky Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek letos připadne na provoz Sociálního automobilu Farní charity Česká Lípa pro hendikepované děti.

6. 1. | 19:00 | Jiráskovo divadlo | 350 Kč | ZRUŠENO, vstupenky zůstávají v platnosti, náhradní termín v jednání 

 

DIVADLO

Improvizační workshop

Není workshop jako workshop. Tento je celovíkendový a je pro všechny, kteří mají zájem naučit se základy improvizačního divadla, poznat lidi se stejným zájmem a přijít na to, jak bezprostředně reagovat, stavět gag či jak rozvíjet jevištní situaci. Třeba vás workshop následně posune k založení týmu improligy v našem či ve vašem městě, tak jak to učinil před několika lety MgA. Martin Vasquez, Ph.D. s pražským týmem Just! Impro. Právě guru českého improvizačního divadla, ba dokonce zakladatel celorepublikové ligy, v níž je přes dvacet týmů, přijede od pátečního do nedělního odpoledne lektorovat 10 zájemcům, kteří se mohou hlásit na info@klubprogres.cz. V neděli od 17:00 pak účastníci workshopu sehrají pro veřejnost první regulérní zápas improligy 5 proti 5 na Českolipsku.

24.26. 1. | klub Progres | 1000 Kč

 

Tříkrálový průvod

Již po třetí se projde, a tentokrát prvně přímo na Tři krále, průvod tří králů z náměstí TGM se světlem přání na vodní hrad Lipý za doprovodu všech, kteří mají chuť a čas rozsvítit také svá světla přání a nést je společně. Organizátor Farní charita Česká Lípa přišla před dvěma lety s tímto nápadem v rámci propagace každoroční tříkrálové sbírky. V letošním roce chtěla průvod zrušit, neboť se jim nepodařilo sehnat trénované koně pro krále, kteří zvládnou hluk průvodu a stres při nadměrném pohybu kolem nich. Velké motivace ze strany dobrovolníků z řad herců Pašijových her, DK Jirásek a mladých a ZUŠ Česká Lípa, kteří se opět podílejí na spoluorganizaci, ji však utvrdily v tom, že pokud má být tradice, pak nepřestat ani v horších letech. Nádherné dobové kostýmy jsou, fanfáry na hradbách, hudebníci do průvodu také. Tak proč nepřijít společně jejich snahu podpořit a přinést si své vlastní světlo přání k živému Betlému.

6. 1. | 16:00 | nám. TGM

 

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Jiří Matula: Grafika a malba

Pokud patříte k těm, kteří sledují výtvarné výstavy na Českolipsku, pak víte, že Jiří vystavoval za poslední rok jak ve Cvikově, tak i v českolipském Centru textilního tisku. To nic nebrání tomu, aby své grafiky, zobrazující převážně České středohoří, Máchův kraj, Peklo, Jestřebí a různá volná témata, vystavil znovu, a to hned v úplně novém nejen výstavním prostoru. Art Cafee Marsse v Žižkově ulici je nově otevřená kavárna pro všechny, kteří mají rádi hudbu, divadlo, výtvarno, literaturu či výbornou brazilskou kávu, a pro ty, kteří chtějí najít nejen místo k setkávání, ale i k prezentování. Pátrám v hlavě a skutečně si nevzpomínám, kdy tady někdy nějaký takový prostor byl. Těším se, stále hledám útulnou kavárnu na čtení a bez automatů. Třeba přeci.

Nahoru

Komentáře

Re: Kulturní tipy v lednu

Ta Matulova výstava bude odkdy?

Nahoru

Re: Kulturní tipy v lednu

Výstava pana Matuly běží už od konce prosince.

Nahoru